Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Краматорські податківці відповідають на сеансі телефонного зв'язку «гарячої лінії»

, опубліковано 22 лютого 2022 о 10:38

Одним з напрямків роз’яснювальної роботи є систематичне проведення краматорськими податківцями сеансів телефонного зв'язку «гаряча лінія». «Питання щодо застосування РРО та/або ПРРО та ведення обліку товарних запасів. Зміни ЗУ від 30.11.2021 №1914-IX до ЗУ від 06.07.1995 №265/95-ВР» - такою була тема «гарячої лінії», проведеної для платників податків головним державним інспектором Кравців Тетяною Вікторівною.

Відповіді на деякі запитання наступні.

 

Питання: Як необхідно проводити розрахункові операції через реєстратори розрахункових операцій та/або через програмні реєстратори розрахункових при роздрібній торгівлі алкогольними напоями?

 

Відповідь: У п.11 статті 3 Закону України № 265/95-ВР зазначено, що проводити розрахункові операції через реєстратори розрахункових операцій та/або через програмні реєстратори розрахункових операцій для підакцизних товарів з використанням режиму програмування необхідно із зазначенням коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД, найменування товарів, цін товарів та обліку їх кількості, а також із зазначенням цифрового значення штрихового коду марки акцизного податку (серія та номер) при роздрібній торгівлі алкогольними напоями.

 

Питання: Чи повинна фізична особа - підприємець, яка здійснює діяльність на спрощеній системі оподаткування першої групи вести облік товарних запасів?

 

Відповідь: У п.12 статті 3 Закону України № 265/95-ВР "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" вказано, що вимоги щодо обов’язкового обліку товарних запасів не поширюються на фізичних осіб - підприємців, які є платниками єдиного податку та не зареєстровані платниками податку на додану вартість (крім тих, які провадять діяльність з реалізації технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та  напівдорогоцінного каміння). Таким чином фізична особа - підприємець, яка здійснює діяльність на спрощеній системі оподаткування першої групи не забов’язана вести облік товарних запасів.

 

            Отримати практичну допомогу з питань податкової тематики та електронної звітності можливо за телефонами Центру обслуговування платників: (06264)54293, (06264)59586.