Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Що необхідно знати новоствореному підприємцю

, опубліковано 30 грудня 2021 о 14:23

Реєстрація суб’єктом підприємницької діяльності покладає певну відповідальність на громадянина. Незнання закону не звільняє громадянина від відповідальності за його порушення.

Що треба знати новоствореному підприємцю – йшлося під час зустрічі старшого державного інспектора  Добропільської ДПІ ГУ ДПС у Донецькій області Юлії Ступак  з новоствореними підприємцями.

Їм було повідомлено, що є дві системи оподаткування – загальна система оподаткування та спрощена система оподаткування або єдиний податок.

Загальна система оподаткування та єдиний податок передбачають різні звіти та різні платежі до бюджету. Подання звітності та сплата податків при переході з однієї системи на іншу має свої особливості.

Якщо підприємець зареєструвався в середині місяця? Стати платником єдиного податку (перша та друга групи) підприємець має право з першого числа наступного місяця після державної реєстрації при поданні заяви до закінчення місяця, в якому відбулась реєстрація.

Якщо підприємець обирає третю групу та подав заяву на єдиний податок протягом 10 календарних днів з дня державної реєстрації, він вважається платником єдиного податку з дати цієї самої державної реєстрації.

Якщо новостворений підприємець пропускає строки на подання заяви, встановлені пп. 298.1.2 п. 298.1 ст. 298 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) - автоматично опиняється на загальній системі оподаткування. Перейти на єдиний податок такий підприємець зможе лише подавши заяву не пізніше 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу відповідно до пп. 298.1.4. п. 298.1 ст. 298 ПКУ.

На якій системі оподаткування перебуває підприємець з моменту державної реєстрації до моменту набуття статусу платника єдиного податку? Він перебуває на загальній системі оподаткування. За період з моменту реєстрації підприємцем всередині місяця до дати реєстрації платником єдиного податку - треба подавати квартальну декларацію про майновий стан та доходи (оскільки підприємець певний проміжок часу, хоч і дуже маленький, перебуває на загальній системі, він повинен відзвітуватись за цей період в якості загальносистемника.

Чи необхідно вести облік? Починаючи з 1 січня 2021 року, фізичні особи підприємці незалежно від обраної системи оподаткування мають вести облік своїх доходів (витрат) у наступний спосіб:

Фізичні особи – підприємці на загальній системі зобов’язані вести облік доходів і витрат та мати підтверджуючі документи щодо походження товару. ПКУ дозволяє вести облік доходів і витрат в паперовому та/або електронному вигляді. Типова форма, за якою здійснюється облік доходів і витрат, та порядок ведення такого обліку визначаються Міністерством фінансів (далі – Мінфін). На сьогодні і до моменту затвердження нової форми Мінфіном залишається чинною Книга обліку доходів і витрат, затверджена наказом Міністерства доходів від 16.09.2013 р. № 481 (далі – Наказ № 481).

Фізичні особи, які проводять незалежну професійну діяльність, зобов’язані вести облік доходів і витрат від такої діяльності. ПКУ дозволяє їм вести облік доходів і витрат в паперовому та/або електронному вигляді. На сьогодні і до моменту затвердження нової форми Мінфіном залишається чинною Книга обліку доходів і витрат, затверджена Наказом № 481.

ФОП-платникам єдиного податку 1-2 груп та платникам єдиного податку 3 групи, які не є платниками ПДВ, буде надано право вести облік у довільній формі шляхом помісячного відображення отриманих доходів. Їм буде дозволено вести облік як у паперовому, так і в електронному вигляді.

ФОП-платникам єдиного податку 3 групи, які є платниками ПДВ, буде надано право вести облік у довільній формі шляхом помісячного відображення доходів та витрат. Їм буде дозволено вести облік як у паперовому, так і в електронному вигляді.

Закінчується календарний рік, як звітувати? Фізичні особи – підприємці, які зареєстровані протягом року в установленому законом порядку, або переходять на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, або перейшли із спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності, подають податкову декларацію про майновий стан і доходи (далі – податкова декларація) за результатами звітного року, в якому розпочата така діяльність або відбувся перехід на (перехід із) спрощену систему оподаткування, обліку та звітності. Платники податку розраховують та сплачують авансові платежі у строки, визначені пп. 177.5.1 п. 177.5 ст. 177 ПКУ, що настануть у звітному податковому році.

При цьому податкова декларація подається за звітний (податковий) період, який дорівнює календарному року для платників податку на доходи фізичних осіб – підприємців, протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року.