Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Що треба знати ФОП про ЄСВ у 2022 році

, опубліковано 30 грудня 2021 о 18:15

Костянтинівські податківці нагадали, що базою нарахування єдиного соціального внеску (далі – ЄСВ) для фізичних осіб - підприємців (далі – ФОП) на загальній системі оподаткування є сума доходу (прибутку), що підлягає оподаткуванню ПДФО. Для підприємців – платників єдиного податку першої – третьої груп базою нарахування ЄСВ є сума, визначена такими платниками самостійно, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску.

При цьому сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску на місяць і встановлена у розмірі 22% від мінімальної заробітної плати для всіх платників єдиного внеску (крім пільгових категорій).

Розмір мінімальної заробітної плати з 01 січня 2022 року становитиме 6500 грн.

Тому максимальна база ЄВ з 01 січня 2022 року становитиме 97 500 грн на місяць, ЄВ з неї - 21 450 грн., а мінімальний ЄВ за кожного працівника, який має сплатити роботодавець – 1430 грн. На зарплату працівників з інвалідністю ЄВ нараховується на фактичну суму нарахованої зарплати у розмірі 8,41%, тобто по таких працівниках вимоги щодо мінімального ЄВ не застосовується, як юридичними особами, так і приватними підприємцями.

Приватні підприємці також мають враховувати, що з 01 січня 2022 року вони сплачують ЄВ за себе у розмірі не менше ніж 1430 грн.

ФОП на загальній системі та платники єдиного податку, звільняються від сплати ЄСВ за себе, якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують соціальну допомогу чи пенсію.

Нагадаємо, що ФОП на єдиному податку, на загальній системі та особи, які провадять незалежну професійну діяльність сплачують ЄСВ до 19 числа місяця, що йде за звітним кварталом.

Звітність по ЄСВ за найманих працівників, до контролюючого органу, подається поквартально, протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного кварталу.

Нараховані за себе суми  ЄСВ фізичні особи - підприємці 1-3 групи відображатимуть в складі «Декларації платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця» за 2022 рік в Додатку 1 (Розрахунок ЄСВ).