Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» у Лиманській ДПІ

, опубліковано 24 листопада 2021 о 10:52

Днями у Лиманській ДПІ  ГУ ДПС у Донецькій області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія», яку проводив начальник Лиманської державної податкової інспекції Юрій Стешенко. Тема спілкування з платниками податків - питання одноразового добровільного декларування.

Під час «гарячої лінії» були надані відповіді на наступні запитання:

Питання:  Який розмір збору  з одноразового (спеціального) добровільного декларування?

Відповідь:  Із задекларованих активів необхідно буде сплатити збір в таких розмірах:

- 9 % щодо валютних цінностей на рахунках в іноземних фінансових установах, а також з інших активів, що знаходяться за кордоном;

- 5 % щодо валютних цінностей на рахунках у банках в Україні, а також інших активів, що знаходяться (зареєстровані) в Україні;

- 2,5 % щодо номінальної вартості державних облігацій України, придбаних декларантом у період з 01 вересня 2021 року до 31 серпня 2022 року.

Питання: Чи потрібно вказувати у добровільній (спеціальній) декларації інформацію про джерела походження задекларованих активів?

Відповідь:  У добровільній (спеціальній) декларації не вказується інформація про джерела походження задекларованих активів.

Питання. Чи потрібно подавати одноразову (спеціальну) добровільну декларацію, якщо об’єкт рухомого майна отримано у спадок?

Відповідь. Одноразове (спеціальне) добровільне декларування – це особливий порядок добровільного декларування фізичною особою належних їй активів, розміщених на території України та/або за її межами, якщо такі активи фізичної особи були одержані (набуті) такою фізичною особою за рахунок доходів, що підлягали в момент їх нарахування (отримання) оподаткуванню в Україні та з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори. Щодо порядку оподаткування доходу, отриманого платником податку в результаті прийняття ним у спадщину чи дарунок нерухомого або рухомого майна, то він врегульований нормами ст. 174 Податкового кодексу України. Зокрема, за нульовою ставкою оподатковуються об’єкти спадщини, що успадковується членами сім’ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення. Тож якщо об’єкт рухомого майна був отриманий у спадок (подарунок) від члена сім’ї першого або другого ступеня споріднення, то подавати одноразову (спеціальну) добровільну декларацію не потрібно, за умови відсутності інших підстав для подання такої декларації.

Питання. Чи проводяться перевірки одноразових (спеціальних) добровільних декларацій?

Відповідь. Так, одноразова (спеціальна) добровільна декларація підлягає у порядку, передбаченому Податковим кодексом України, камеральній перевірці, яку контролюючий орган проводить протягом 60 календарних днів, що настають за днем подання йому відповідної декларації.

Метою проведення камеральної перевірки такої декларації є виявлення арифметичних та логічних помилок.