Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Маріупольські податківці Центральної ДПІ провели практичні навчання

, опубліковано 08 листопада 2021 о 10:37

Центральною  державною податковою інспекцією ГУ ДПС у Донецькій області 05.11.2021 року з 10.00 до 11.00  було проведено «практикум - тренінг» на тему: «Практичні  навчання з використання Електронного кабінету платників при наявності  електронного ключа». «Практикум - тренінг» було проведено старшим державним інспектором Центральної ДПІ Десятською Ольгою Олександрівною .

На всі поставленні питання у ході «гарячої лінії» були надані вичерпні відповіді та роз’яснення, в межах чинного законодавства України.    

На практикумі  було озвучено, що в податковій службі України  функціонує та постійно вдосконалюється безкоштовний сервіс «Електронний кабінет» –  сервіс, за допомогою якого здійснюється взаємодія органів ДПС та платників податків у режимі реального часу за допомогою персональних комп’ютерів та смарт-пристроїв без встановлення спеціалізованого програмного забезпечення.

Призначення Електронного кабінету – надати платнику податків можливість реалізувати свої обов’язки та права у сфері оподаткування у режимі онлайн, суттєво зменшити витрати платників на адміністрування податків і зробити інформацію щодо кожного платника податків доступною та прозорою.

Зайти до «Електронного кабінету» можна за адресою https://cabinet.tax.gov.ua, а також на офіційному вебпорталі ДПС України або за допомогою Е-порталу «Дія».

Вхід до особистого кабінету здійснюється платником при наявності кваліфікованого електронного підпису (КЕП), який можна отримати у будь-якого кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг (КНЕДП).

У ході практикуму було надано практичні роз’яснення щодо входу до «Електронного кабінету» (ЕК), підключення до системи надання звітності в електронному виді, а також надання платником електронної звітності, з використанням кваліфікованого електронного підпису. Розглянуто можливості сервісу «Електронний кабінет»

Також, на тренінгу  було роз’яснено як, за допомогою меню «Листування з ДПС» приватної частини Електронного кабінету фізична особа – підприємець має можливість направити до органу ДПС разом із супровідним листом Заяву та розрахунок доходу за попередній календарний рік, що передує року переходу на спрощену систему оподаткування, за встановленою формою у форматі pdf .

Датою подання Заяви із супровідним листом є дата реєстрації супровідного листа в органі ДПС. Протягом одного робочого дня після надсилання такого листа до органу ДПС автора електронного листа буде повідомлено про вхідний реєстраційний номер та дату реєстрації. Інформацію щодо отримання та реєстрації листа в органі ДПС можна переглянути у вкладці «Вхідні документи» меню «Вхідні/вихідні документи» приватної частини Електронного кабінету, відправлені листи – у вкладці «Відправлені документи» меню «Вхідні/вихідні документи».

    Додатково було прокоментовано, як через «Листування з ДПС» надіслати довільну кореспонденцію (лист, запит тощо) до відповідного органу ДПС та  роз’яснено форму  підготовки такої кореспонденції з зазначенням реквізитів, необхідних для заповнення.

У ході практикума було звернено увагу що для зручності платників та спрощення процедури декларування доходів громадянами на вебпорталі ДПС в Електронному кабінеті у розділі «ЕК для громадян» працює електронний сервіс «Декларація про майновий стан і доходи». За допомогою цього сервісу можна заповнити декларацію та надіслати її до контролюючого органу в електронному вигляді з копіями первинних документів.

   Було звернено увагу, що скористатися податковими електронними сервісами на даний час стало ще простіше. Для швидкого входу користувач може скористатися QR-кодом:

-обрати спосіб входу Дія та «Отримати код»;

- відсканувати QR-код;

-підтвердити особу через мобільний додаток «ДІЯ» та підписати запит.

У процесі «практикума – тренінгу» громадянами були задані  інші супутні питання щодо  використання «Електронного кабінету», на які  платниками Центрального району м.Маріуполя  було отримано вичерпні відповіді та роз’яснення, в межах чинного законодавства України.

По закінченню «практикума – тренінгу  платникам було вручено листівки Центральної ДПІ  з пропозицією користування електронним кабінетом.