Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Використання незадекларованої праці – грубе порушення чинного законодавства!

, опубліковано 27 вересня 2021 о 14:29

Офіційне укладання трудових відносин, виплата належної суми заробітної плати,  відповідно до чинного законодавства - це основа соціальної захищеності працюючого населення.

Підприємства, установи, організації та громадяни – суб’єкти підприємницької діяльності, при виплаті заробітної плати повинні дотримуватись чинного законодавства, нести відповідальність за навмисне ухилення від сплати податків і порушення норм законодавства щодо виплати заробітної плати

Центральна ДПІ Головного управління ДПС у Донецькій області  звертає увагу роботодавців щодо необхідності дотримуватися вимог трудового законодавства та легалізувати трудові відносини зі своїми працівниками у  найкоротший термін, щоб уникнути фінансових санкцій. Вигідніше офіційно оформити працівника, аніж  у разі виявлення  не задекларованої праці, заплатити значний штраф.

Роботодавці несуть відповідальність у вигляді штрафу, згідно зі ст. 265 Кодексу законів про працю України. Порядок накладення таких штрафів затверджено постановою Кабінету Міністрів від 17.07.2013 № 509.

Відповідно до  Закону про  Державний  бюджет  України  на 2021 рік  з

01 січня 2021 мінімальна зарплата в Україні становить 6000 грн, а з 01 грудня 2021 - 6500 грн. Разом зі збільшенням мінімальної зарплати змінюється і розмір фінансових санкцій за порушення трудового законодавства. 

Так,  розмір санкції за порушення законодавства про працю у 2021 році становить 10 мінімальних заробітних плат, що наразі становить 60 000 гривень (крім платників єдиного податку 1-3 груп, до яких застосовується попередження). Вчинення такого порушення повторно протягом двох років обійдеться роботодавцеві вже у 30 мінімальних зарплат за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення, що становитиме 180 000 грн.

Фінансова відповідальність застосовується до юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців (ФОП), якщо вони є роботодавцями, а адміністративна відповідальність – до посадових осіб підприємств, а також до ФОП. Фінансова відповідальність може застосовуватись одночасно з адміністративною.

Центральна ДПІ Головного управління ДПС у Донецькій області наголошує:

Шановні роботодавці! Подбайте про своїх  працівників  та про їх майбутнє. Не наражайте свій бізнес  на  штрафи, оформляйте працівника належним чином, сплачуйте податки та ЄСВ – і тоді штраф вам не загрожує.

Шановні громадяни! Забезпечте собі старість, не позбавляйте себе соціальних благ, не сприяйте порушенням трудового законодавства!