Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Роботодавець не виплачує вчасно зарплату

, опубліковано 11 червня 2021 о 14:21

Костянтинівські податківці пояснюють.

- Працював два місяці, а роботодавець нічого не заплатив;

- Захворіла, а лікарняні не платять;

- Пішов оформлювати пенсію, а стажу не вистачає.

Це типові проблеми тих, хто погодився працювати за «зарплату в конверті» та без трудового договору. З такими скаргами громадяни звертаються до податкової, прокуратури, суду, інших органів влади. Та довести свою правоту вдається далеко не кожному.

А починається все з того, що роботодавець хоче «зекономінити» на сплаті ЄСВ, працівник – на сплаті податків. Така вигода, з часом, стає суцільними збитками. Для працівника – несвоєчасна та не в повному розмірі виплата зарплати, неоплачувана відпустка та лікарняні, втрачений стаж для оформлення пенсії, для роботодавця – величезні штрафи та перевірки.

 Вихід один – працювати легально. На цьому наголошують Костянтинівські податківці під час «інформаційних рейдів», особистих зустрічей з роботодавцями та працівниками, заслуховувань та нарад.

У допомогу мешканцям Донеччини податківці розробили мобільний додаток Legal_ZrPlat, через який можна повідомити про випадки виплати заробітної плати «у конвертах», неофіційне працевлаштування або будь-які інші порушення законодавства про працю. Завантажити безкоштовний додаток на мобільний телефон чи планшет можна засобами Play Market або App Store.

Тільки свідоме ставлення до своїх обов’язків кожного учасника трудових відносин може покращити ситуацію з легалізацією зайнятості.