Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про особливості реєстрації програмних РРО - на скайп-зв’язку в Добропільській ДПІ

, опубліковано 29 квітня 2021 о 10:58

З 1 серпня 2020 року безкоштовне програмне забезпечення для програмного РРО стало доступним для повноцінного використання на добровільній основі.

З метою роз’яснення платникам податків нюансів реєстрації програмних РРО, в Добропільській ДПІ Головного управління ДПС у Донецькій області провели сеанс скайп - зв’язку. В ході спілкування зі старшим державним інспектором ДПІ Євгеном Безверхнім платники податків отримали відповіді на питання про особливості реєстрації РРО.

Так, суб’єкт господарювання в своїй роботі може самостійно обрати,- чи працювати з використанням класичного РРО чи програмного РРО залежно від його потреб. Якщо суб’єкт господарювання, який має бажання зареєструвати програмний реєстратор розрахункових операцій (далі – ПРРО), то він повинен перебувати на обліку в контролюючому органі. Також на обліку має перебувати його господарська одиниця, де буде використовуватись ПРРО, про яку суб’єкт господарювання повідомляє контролюючий орган відповідно до вимог п. 63.3 ст. 63 Податкового кодексу України.

Реєстрація ПРРО здійснюється на підставі Заяви про реєстрацію програмного реєстратора розрахункових операцій за формою № 1-ПРРО (J/F 1316603), що подається у електронній формі через Електронний кабінет (портальне рішення для користувачів або програмного інтерфейсу (АРІ)) або засобами телекомунікацій.

Після включення ПРРО до реєстру програмних реєстраторів розрахункових операцій такий ПРРО може використовуватись суб’єктом господарювання.

Про сертифікати електронних підписів та/або печаток, що будуть використовуватись для ПРРО, суб’єкт господарювання повідомляє згідно з Порядком обміну електронними документами з контролюючими органами, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 06.06.2017 № 557 зі змінами та доповненнями.

Також, звертаємо увагу, що фіскальні функції звичайного касового апарату і ПРРО однакові, але ПРРО зручніший тим, що його можливо завантажити та зареєструвати через особистий кабінет платника податків.

Нагадуємо,  що з 01.04.2021 РРО зобов’язані використовувати всі фізичні особи – підприємці, які перебувають на спрощеній системі оподаткування і є платниками ІІ, ІІІ та IV груп єдиного податку.

Шановні платники Добропілля,  радимо якнайскоріше визначитися що для вашого бізнесу краще,- працювати з використанням класичного РРО чи програмного РРО, та у разі необхідності радимо скористатися тестуванням ПРРО та/або АРІ фіскального сервера, використовуючи виключно тестових платників та їх ключі, перелік яких наданий у відповідному розділі банеру «Програмні РРО».