Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Особливості застосування РРО/ПРРО фізособами- єдинниками у 2021 році

, опубліковано 30 квітня 2021 о 10:49

Добропільська ДПІ Головного управління ДПС у Донецькій області, повідомляє що основним нормативно-правовим актом, що встановлює правові засади застосування реєстраторів розрахункових операцій, є Закон України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 р. № 265/95-ВР (далі – Закон № 265), який є спеціальним законом. Дія його поширюється на всіх суб’єктів господарювання, їх господарські одиниці та представників (уповноважених осіб) суб’єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції у готівковій та/або безготівковій формі.

            Встановлення норм щодо незастосування реєстраторів розрахункових операцій у інших законах, крім Податкового кодексу України (далі – ПКУ), не допускається.

Нагадуємо нашим читачам, що реєстратори розрахункових операцій (далі – РРО) та/або програмні РРО (далі – ПРРО) не застосовуються єдинниками 1 групи. Це визначено п. 296.10 ПКУ.

            У випадку перевищення єдинниками граничного обсягу доходу в 1 млн грн у 2020 році, відповідно до абз. 14 п. 61 підрозд. 10 розд. XX «Перехідні положення» ПКУобов’язок застосування РРО у таких платників виник з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, та продовжується в усіх наступних податкових періодах, незважаючи на зміни чи/або доповнення, внесені до Перехідних положень ПКУ.

            З 01.01.2021 р. до 01.01.2022 р. РРО та/або ПРРО не застосовуються платниками єдиного податку 2–4 груп (ФОП), обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 220 розмірів мінімальної заробітної плати (далі – МЗП), встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, незалежно від обраного виду діяльностікрім тих, які здійснюють:

  • реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;
  • реалізацію лікарських засобів, виробів медпризначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров'я;
  • реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

            З 01.01.2021 р. діє норма, що у разі перевищення платником єдиного податку 2–4 груп (фізособою – підприємцем) в календарному році обсягу доходу у 220 розмірів МЗП, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, застосування РРО та/або ПРРО для такого платника єдиного податку є обов’язковим. Застосування РРО та/або ПРРО починається з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, та продовжується в усіх наступних податкових періодах протягом реєстрації суб’єкта господарювання як платника єдиного податку (абз. 14 п. 61 підрозд. 10 розд. XX ПКУ).

            Отже, при перевищенні доходу єдинниками 2–4 групи у 2021 році у сумі 1320000 грн застосування РРО (ПРРО) є обов’язковим, незалежно від виду діяльності.

Про опублікування закону щодо відтермінування застосування РРО ми повідомляли уматеріалі.

            Порядок реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги)затверджено наказом Мінфіну від 14.06.2016 р. № 547.

Щодо застосування штрафних санкцій за порушення застосування РРО/ПРРО

            Згідно з п. 1 ст. 17 Закону № 265 за порушення вимог цього Закону до суб'єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції за товари (послуги), за рішенням відповідних контролюючих органів застосовуються фінансові санкції у таких розмірах:

у разі встановлення в ході перевірки факту: проведення розрахункових операцій з використанням РРО, ПРРО або розрахункових книжок на неповну суму вартості проданих товарів (наданих послуг); не проведення розрахункових операцій через РРО та/або ПРРО з фіскальним режимом роботи; невидача (в паперовому вигляді та/або електронній формі) відповідного розрахункового документа, що підтверджує виконання розрахункової операції, або проведення її без використання розрахункової книжки на окремому господарському об’єкті такого суб'єкта господарювання:

  • 100% вартості проданих з порушеннями, встановленими цим пунктом, товарів (робіт, послуг) – за порушення, вчинене вперше;
  • 150% вартості проданих з порушеннями, встановленими цим пунктом, товарів (робіт, послуг) – за кожне наступне вчинене порушення.

 Проте, відповідно до п. 11 Прикінцевих положень Закону № 265 тимчасово, до 01.01.2022 р., санкції, визначені п. 1 ст. 17 цього Закону, застосовуються в таких розмірах:

  • 10% вартості проданих з порушеннями, встановленими цим пунктом, товарів (робіт, послуг) – за порушення, вчинене вперше;
  • 50% вартості проданих з порушеннями, встановленими цим пунктом, товарів (робіт, послуг) – за кожне наступне вчинене порушення.

До відома! Відповідно до п. 6 ст. 9 Закону № 265 РРО та розрахункові книжки не застосовуються при продажу товарів (наданні послуг) платниками єдиного податку (фізособами – підприємцями), які не застосовують РРО відповідно до ПКУ.