Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Декларування громадянами доходів, отриманих у 2020 році - на «гарячій лінії» в Олександрівській ДПІ

, опубліковано 25 лютого 2021 о 13:47

Днями в Олександрівській ДПІ Головного управлінні ДПС у Донецькій області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Декларування громадянами доходів, отриманих у 2020 році». На запитання платників відповідала старший державний інспектор ДПІ Лілія Овдієнко.

Пропонуємо вашій увазі відповіді на деякі із запитань, які були обговорені під час сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія», а саме:

Питання:  Протягом 2020 року я продав два автомобіля, чи потрібно сплачувати податки ?

Відповідь: Дохід, отриманий від продажу протягом звітного року одного з об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля чи мотоцикла, мопеда, не підлягає оподаткуванню податком на доходи з фізичних осіб (далі ПДФО), другого об’єкта –  оподатковується за ставкою 5 відсотків, а третього і наступних легкових авто – за ставкою 18 відсотків.

Крім того, з доходу, отриманого від продажу другого та наступних легкового автомобіля чи мотоцикла, мопеда, необхідно сплатити військовий збір за ставкою 1,5 відсотки. 

Питання: В який спосіб платник може подати декларацію про отримані доходи?

Відповідь: Наразі нічого не змінилось. Платник податків може обрати зручний для себе спосіб подачі податкової декларації про майновий стан і доходи: особисто або уповноваженою на це особою; надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення не пізніше ніж за п’ять днів до закінчення граничного строку подання податкової декларації; засобами електронного зв’язку через електронний сервіс в Електронному кабінеті сформувати декларацію з вже частково заповненими даними. Тобто, на підставі облікових даних платника, відомостей щодо нарахованих (виплачених) доходів, наявних у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків, та відомостей щодо об’єктів нерухомого (рухомого) майна, кожен декларант має можливість заповнити і подати декларацію про доходи.

Вхід до Електронного кабінету здійснюється через офіційний вебпортал ДПС за адресою: https://cabinet.tax.gov.ua.

Питання: Яким чином оподатковуються ПДФО доходи отримані фізичною особою від іншої фізичної особи?

Відповідь: Фізична особа, яка протягом звітного календарного року отримує доходи за надані послуги від іншої фізичної особи, зобов’язана включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи за наслідками звітного податкового року, а також нарахувати і сплатити до бюджету ПДФО з таких доходів за ставкою 18 відсотків та військовий збір за ставкою 1,5 відсотків.

Питання: Чи має право фізична особа отримати довідку за формою № ДФ, якщо одна із земельних ділянок здається в оренду?

Відповідь: Відповідно до п. 2 Порядку видачі довідки про наявність у фізичної особи земельних ділянок затверджений наказом Міністерства доходів і зборів України від 17.01.2014 № 32  довідка безоплатно видається сільською, селищною або міською радою за місцем податкової адреси платника податку протягом п’яти робочих днів з дня отримання відповідною радою письмової заяви про видачу такої довідки. Довідка видається власнику сільськогосподарської продукції окремо на кожну земельну ділянку, яка була використана для вирощування (вироблення) сільськогосподарської продукції та не видається на земельні ділянки, які здані в оренду іншим суб’єктам господарювання (не використовується безпосередньо платником податків).
Питання: В які терміни можна скористатись податковою знижкою та подати декларацію за навчання дитини?

Відповідь: Громадяни, які мають намір задекларувати право на податкову знижку за 2020 рік можуть подавати декларації про майновий стан і доходи до 31 грудня 2021 року. 

Питання: За якою формою подавати Довідку про доходи для отримання податкової знижки?

Відповідь: Платник податку зобов’язаний пред’являти документи і відомості, пов’язані з виникненням права на отримання податкової знижки, та підтверджувати необхідними документами достовірність відомостей, зазначених у податковій декларації. Одним із таких документів є довідка про доходи. Враховуючи те, що затвердженої форми довідки про доходи, яку повинні надавати податкові агенти на вимогу платника податків, нормами чинного законодавства не передбачено, то довідка надається у довільній формі, в якій, крім загальної інформації про фізичну особу (П. І. Б, реєстраційний номер облікової картки, період роботи), зазначається обов’язково наступна інформація: сума нарахованого оподатковуваного доходу (помісячно та загальною сумою); розмір та сума податкової соціальної пільги; сума нарахованого та утриманого податку на доходи фізичних осіб.