Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Декларування доходів громадян, отриманих у 2020 році

, опубліковано 23 лютого 2021 о 09:58

У Вугледарській державній податковій інспекції Головного управління ДПС у Донецькій області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Декларування доходів громадян, отриманих у 2020 році».

Надаємо найактуальніші запитання платників податків та відповіді на них. З додзвонювачами спілкувалася старший державний інспектор Вугледарської  державної податкової інспекції Головного управління ДПС у Донецькій області Лариса Буцька.

Питання 1: У яких випадках декларація не подається?

Лариса Буцька: Обов’язок щодо подання податкової декларації вважається виконаним, якщо такий платник податку отримав доходи виключно:

- від податкових агентів, які не включаються до загального місячного (річного)оподаткованого доходу;

- від операцій продажу (обміну) майна, дарування, дохід від яких відповідно до розділу  IV ПКУ не оподатковується, оподатковується за нульовою ставкою або з яких при нотаріальному посвідченні договорів був сплачений податок відповідно до розділу IV ПКУ;

- у вигляді об’єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою податку або з яких сплачено податок відповідно до п. 174.3 ст. 174 ПКУ.

- виключно від податкових агентів незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого) доходу, крім випадків, прямо передбачених IV розділом ПКУ;

- малолітні / неповнолітні або недієздатні особи і при цьому перебувають на повному утриманні  інших осіб станом на кінець звітного податкового року;

- перебувають під арештом або є затриманими чи засудженими до позбавлення волі, перебувають у полоні або ув’язнені на території інших держав станом на кінець граничного строку подання декларації;

- перебувають у розшуку станом на кінець звітного податкового року;

- перебувають  на строковій військовій службі станом на кінець звітного податкового року.

Питання 2: Які відомості повинна містити довідка про доходи ФО, яка надається податковим агентом, з метою заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи для реалізації права на застосування податкової знижки?

Лариса Буцька: Враховуючи те, що затвердженої форми довідки про доходи, яку повинні надавати податкові агенти на вимогу платника податків, нормами чинного законодавства не передбачено, то довідка надається у довільній формі, в якій, крім загальної інформації про фізичну особу (П. І. Б, реєстраційний номер облікової картки, період роботи), зазначається обов’язково наступна інформація:

- сума нарахованого оподатковуваного доходу (помісячно та загальною сумою);

- розмір та сума податкової соціальної пільги;

- сума нарахованого та утриманого податку на доходи фізичних осіб.

Питання 3: Які документи необхідно подати разом з податковою декларацією про майновий стан і доходи ФО – платнику податку, яка має статус внутрішньо переміщеної  особи, для реалізації  права на податкову знижку для зменшення оподатковуваного доходу на суми коштів, сплачених нею у вигляді орендної плати за договором оренди житла (квартири, будинку)?

Лариса Буцька: Разом з податковою декларацією про майновий стан і доходи необхідно подати:

- копію довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи;

- копію договору оренди житла;

- копії платіжних та розрахункових документів, що підтверджують факт сплати (крім електронних розрахункових документів);

- заяву, в якій зазначені відомості щодо відсутності умов, які не дають право на отримання податкової знижки згідно з нормами законодавства.

Додатковими документами, які підтверджують відсутність умов, що не дають права на отримання податкової знижки може бути Витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, інформація від структурних підрозділів з питань соціального захисту населення обласних, міської райдержадміністрацій щодо адресної допомоги для покриття витрат на проживання, тощо.

Питання 3: Яким чином спадкоємці виконують грошові зобов’язання з ПДФО померлої ФО?

Лариса Буцька:  Податковий кодекс України не передбачає подання звітності та особливого порядку для погашення податкових зобов’язань фізичної особи у разі її смерті.

Грошові зобов’язання фізичної особи у разі її смерті виконуються її спадкоємцями, які прийняли спадщину (крім держави), в межах вартості майна, що успадковується, та пропорційно частці у спадщині на дату її відкриття.

Після закінчення строку прийняття спадщини грошові зобов’язання та/або податковий борг спадкодавця стають грошовими зобов’язаннями та/або податковим боргом спадкоємців та підлягають сплаті.

При цьому протягом строку прийняття спадщини на грошові зобов’язання та/або податковий борг спадкодавців пеня не нараховується.