Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо деяких питань застосування спрощеної системи оподаткування

, опубліковано 27 листопада 2020 о 14:42

У Покровському відділі податків і зборів з фізичних осіб управління податкового адміністрування ГУ ДПС у Донецькій області нагадують про зміни для підприємців, що обрали спрощену систему оподаткування, які відбулися у зв’язку з введенням в дію Закону України від 16.01.2020 №466-ХІ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві»

Так відповідно до пункту 298.6 статті 298 Податкового  кодексу  України (далі – Кодекс) у разі зміни податкової адреси суб'єкта господарювання, місця провадження господарської діяльності заява подається платниками єдиного податку третьої групи не пізніше останнього дня кварталу, в якому відбулися такі зміни. До внесення змін заява платниками третьої групи подавалася разом з податковою декларацією за податковий (звітний) період, у якому відбулися такі зміни.

Було внесено зміни до пункту 293.8 статті 293 Кодексу, які стосуються платників єдиного податку третьої групи, що застосовують ставку в розмірі  5 відсотків та якими прийнято рішення про реєстрацію в установленому порядку платником податку на додану вартість. Відтепер такий платник надає заяву щодо зміни ставки єдиного податку (3 відсотка) не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку календарного кварталу, в якому буде застосовуватися нова ставка.

Також відбулися зміни в розмірі суми податкового боргу з податків і зборів, у разі наявності якого, платник єдиного податку не має права застосовувати спрощену систему оподаткування. Наразі, відповідно до підпункту 298.2.3 пункту 298.3 статті 298 Кодексу, якщо сума податкового боргу перевищує суму шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1020 гривень) на кожне перше число місяця протягом двох послідовних кварталів - в останній день другого із двох послідовних кварталів, платник зобовязаний перейти на сплату інших податків і зборів.

З 1 липня 2020 року платники єдиного податку першої - третьої груп на підставі змін, які внесені до пункту 297.1 статті 297 Кодексу, повинні сплачувати земельний податок при наданні земельних ділянок та/або нерухомого майна, що знаходиться на таких земельних ділянках, в оренду (найм, позичку).