Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Офіційне працевлаштування - забезпечене майбутнє

, опубліковано 18 листопада 2020 о 10:40

Мар’їнська державна податкова інспекція ГУ ДПС у Донецькій області  та Мар'їнський відділ податків і зборів з фізичних осіб управління податкового адміністрування Головного управління ДПС у Донецькій області вкотре закликають роботодавців та найманих працівників дотримуватися законодавства про працю  та уникати неофіційних трудових відносин.

Питання дотримання законодавства щодо виплати заробітної плати, легалізації трудових відносин та зайнятості населення було і залишається одним із основних напрямків діяльності Державної податкової служби України та  місцевих органів виконавчої влади.

Нелегальні трудові відносини та не задекларована заробітна плата  призводять до зменшення надходжень до бюджетів, створюють брак коштів для оплати праці лікарів, вчителів, інших працівників бюджетної сфери, фінансування соціальних програм. Роботодавець, який ухиляється від офіційного оформлення працівників, позбавляє їх захисту основних трудових прав, а  наймані працівники втрачають страховий стаж, який забезпечує їм отримання заробленої пенсії та інших соціальних виплат.

Завдяки активній роз’яснювальній роботі, яку проводить податкова служба у рамках кампанії з легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення, за 10 місяців поточного року  роботодавці  надали 1553 повідомлення про прийняття працівника на роботу, з них у паперовому вигляді 20 повідомлень та 1533 - з використанням електронних сервісів. 

Загалом у січні - жовтні 2020 року до бюджетів усіх рівнів перераховано 622 млн гривень. Від роботодавців надходження складають: податок на доходи з фізичних осіб – 32,3 відсотки або сплачено 201 млн гривень, та  військового збору – 15 млн грн.

До місцевих бюджетів від платників надійшло 364 млн гривень податків та зборів. Ці надходження на 41,4 відсотки складаються з податку на доходи від фізичних осіб, а саме   151 млн грн, та 3,8 відсотків єдиного податку з фізичних осіб підприємців  це – 14 млн гривень. Тобто, майже на 45,2 відсотки місцеві бюджети залежать від «зарплатних» податків.

Тільки спільними зусиллями, за участі громадськості, суб'єктів господарювання, органів місцевого самоврядування, засобів масової інформації, можна навести порядок на ринку праці і досягти легалізації при виплаті доходів, подолати серед платників негативну тенденцію ухилення від сплати податків, та досягнення позитивної динаміки податкових надходжень до місцевих бюджетів.