Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Процедура погашення податкового боргу відбувається за новими правилами

, опубліковано 16 листопада 2020 о 10:10

Під час чергового інтерв’ю, завідувач Дружківського сектору по роботі з податковим боргом управління по роботі з податковим боргом Головного управління ДПС у Донецькій області Віта Качанова розповіла, що згідно з запровадженими нормами Законом України від 16 січня 2020 року №466-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві», процедура погашення податкового боргу платниками податків зазнала змін.

Завідувач пояснила, що при наявності податкового боргу з податків і зборів в розмірі 1020 грн., (а з єдиного соціального внеску понад 10 гривень) податкова служба формує та направляє боржнику податкову вимогу про сплату недоїмки. Після отримання податкової вимоги, боржнику надається 30 діб для погашення боргу (раніше було 60 днів), а на погашення єдиного внеску всього 10 календарних днів. Якщо за цей період борг не буде погашено, податкова служба направляє вимогу про стягнення боргу до виконавчої служби юстиції.

Також, Законом №466 доповнюються підстави звільнення майна платника податків - боржника з податкової застави, зокрема, з дня: отримання контролюючим органом підтвердження щодо повного погашення сум розстрочених (відстрочених) грошових зобов’язань та процентів за коригування розстроченням (відстроченням) в установленому законодавством порядку чи отримання платником податків згоди від контролюючого органу на відчуження майна, що перебуває у податковій заставі, відповідно до ст.92 ПКУ.

Віта Качанова звернула увагу, що відбулось скорочення строку з двох до одного місяця, протягом якого платник податків, що має податковий борг, може самостійно здійснити оцінку майна, яке перебуває у податковій заставі, шляхом укладення договору з оцінювачем.

Наступне нововведення встановлює, що стягнення заборгованості в частині чистого прибутку (доходу) державних унітарних підприємств та їх об’єднань відтепер буде здійснюватися у порядку, встановленому статтями 59 – 60 та 87 – 101 Податкового кодексу України, тобто за загальними правилами, зазначила податківець.

Податківець відзначила, що запроваджені зміни не зменшили тенденцію зростання податкового боргу.

«На сьогодні актуальним питанням залишається сплата заборгованостей. На жаль, не всі суб’єкти господарювання сумлінно виконують свої обов’язки щодо сплати податків і зборів. В наслідок чого, відбувається накопичення боргів, які зазвичай мають для боржника неприємні наслідки. Особливо, якщо це стосується заборгованості з єдиного внеску на загальнобов’язкове державне соціальне страхування. Упередити появу податкового боргу можливо лише шляхом самостійної сплати податкових зобов’язань. Тож, в черговий раз закликаємо, відповідально ставитись до сплати податків та єдиного соціального внеску, вчасно та в повному обсязі сплачувати всі податкові зобов’язання» - завершила завідувачка.