Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Бахмуті проведено «гарячу лінію» у телефонному режимі

, опубліковано 27 жовтня 2020 о 15:43

Начальником Бахмутського відділу податків і зборів з юридичних осіб управління податкового адміністрування Головного управління ДПС у Донецькій області Оленою Тішаковою 22.10.2020 року проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» по актуальним питанням оподаткування юридичних осіб.

Суб’єкти господарювання, насамперед, цікавились змінами, внесеними Законом України від 16.01.2020 року № 466-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» (далі – Закон №466).

Під час заходу були надані відповіді на наступні питання.

 

В які терміни можна подати заяву про добровільну реєстрацію платником ПДВ?

З 23.05.2020, відповідно до Закону №466, скорочено строк подачі заяви добровільну реєстрацію платником ПДВ: заява подається за 10 календарних днів до початку податкового періоду замість 20 днів.

Заява про реєстрацію особи як платника податку подається до контролюючого органу засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів України "Про електронні документи та електронний документообіг" та "Про електронні довірчі послуги".

Суб’єкти господарювання (новостворені) можуть заявити про своє бажання добровільно зареєструватися як платник податку під час державної реєстрації створення юридичної особи або державної реєстрації фізичної особи - підприємця. Відповідна заява або відомості передаються до контролюючих органів у порядку, встановленому Законом України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

 

Які звітні періоди для подання розрахунку частини чистого прибутку (доходу), дивідендів на державну частку?

Законом №466, який набув чинності з 23.05.2020, визначені такі звітні періоди:

-                     для платників частини чистого прибутку (доходу) податковими (звітними) періодами є календарні: квартал, півріччя, три квартали, рік. При цьому розрахунок частини чистого прибутку (доходу), дивідендів на державну частку складається наростаючим підсумком та подається до контролюючих органів разом з фінансовою звітністю;

-                     для платників дивідендів на державну частку (господарські товариства, корпоративні права яких частково належать державі, та господарські товариства, 50 і більше відсотків акцій (часток, паїв) яких належать господарським товариствам, частка держави в яких становить 100 відсотків), податковими (звітними) періодами є календарний рік. При цьому розрахунок частини чистого прибутку (доходу), дивідендів на державну частку складається та подається до контролюючих органів разом з фінансовою звітністю до 1 липня року, що настає за звітним;

-                     господарські товариства, у статутному капіталі яких є корпоративні права держави, та господарські товариства, 50 і більше відсотків акцій (часток, паїв) яких знаходяться у статутних капіталах господарських товариств, частка держави в яких становить 100 відсотків, які не прийняли рішення про нарахування дивідендів до 1 травня року, що настає за звітним, подають один раз на рік до 1 липня року, що настає за звітним, розрахунок частини чистого прибутку (доходу), дивідендів на державну частку, складений за підсумками року, що передує звітному.

  

Які зміни відбулись у порядку нарахування амортизації?

Законом №466 були внесені певні зміни, які впливають на нарахування амортизації:

-  збільшено з 6000 до 20000 гривень вартісний поріг для віднесення необоротних активів до основних засобів, очікуваний строк корисного використання яких з дати введення в експлуатацію становить понад 1 рік. Збільшений критерій буде застосовуватись до основних засобів, що вводяться в експлуатацію після 22 травня 2020 року;

-  визначено, що не здійснюється нарахування податкової амортизації за період невикористання (експлуатації) основних засобів у господарській діяльності у зв’язку з їх модернізацією, реконструкцією, добудовою, дообладнанням та консервацією. Ця зміна також набрала чинності з 23.05.2020. Нарахування амортизації поновлюється, починаючи з місяця, за місяцем введення об’єкта в експлуатацію після модернізації, реконструкції, добудови, дообладнання та консервації.

Яким чином подається пояснення до таблиці даних платника ПДВ?

Відповідно до п.12 Порядку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11 грудня 2019 року № 1165 «Про затвердження порядків з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних» (далі – Порядок зупинення) платник податку має право подати до ДПС таблицю даних платника податку на додану вартість (далі – Таблиця) за встановленою формою.

Пояснення до таблиці даних платника ПДВ (далі – Таблиця) подається в електронній формі засобами електронного зв’язку у вигляді прикріпленого до Таблиці додатка (код форми J/F13601).

Таблиця подається з поясненням, в якому зазначається вид діяльності, наявність основних фондів, наявність трудових ресурсів, логістики з посиланням на податкову та іншу звітність платника податку (п. 14 Порядку зупинення).

Ідентифікатори форм Таблиці та пояснення розміщено на офіційному вебпорталі ДПС за адресою: Головна>Електронна звітність>Платникам податків про електронну звітність>Інформаційно-аналітичне забезпечення>Реєстр форм електронних документів.