Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Скористайтесь своїм правом на податкову знижку та можливістю повернути частину сплаченого податку

, опубліковано 21 вересня 2020 о 11:11

Станом на 1 вересня поточного року своє право на податкову знижку задекларували 127  громадян. Із них 59 - це мешканці Великоновосілківського району, 53- Мар’їнського району та 15 громадян-мешканців міста Вугледар.

Задекларована до повернення сума податку на доходи фізичних осіб складає 374 тис. гривень. В тому числі по Великоновосілківському – 232,4 тис. грн, Мар’їнському району – 114,1 тис. грн та 27,5 тис. грн по місту Вугледар.

Нагадуємо, що статтею 166 Податкового кодексу України закріплене право кожного громадянина на отримання компенсації з бюджету раніше сплаченого податку з доходів фізичних осіб. Оформити податкову знижку можна упродовж всього року – до 31 грудня. Тобто, у громадян ще є час, аби звернутися до органів податкової служби за місцем реєстрації та подати декларацію. Адже витрати, понесені у звітному році, на наступний не переносяться.

Перелік витрат для оформлення податкової знижки визначений законодавством. Зокрема, це:

відсотки, сплачені за користування іпотечним житловим кредитом,витрати на благодійність,

кошти, сплачені платником податку на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти для компенсації вартості здобуття відповідної освіти такого платника податку та/або члена його сім'ї першого ступеня споріднення;

кошти, сплачені платником податку на користь закладів охорони здоров'я для компенсації вартості платних послуг з лікування такого платника податку або члена його сім'ї першого ступеня споріднення

страхові платежі і пенсійні внески, сплачені страховикові-резидентові, недержавному пенсійному фонду, банківській установі за договорами довгострокового страхування життя і недержавного пенсійного забезпечення,

також витрати за переобладнання власного транспортного засобу,

вартість державних послуг і державного мита, пов'язаних з усиновленням дитини, оплату допоміжних репродуктивних технологій.

Для оформлення податкової знижки необхідно подати декларацію та додати копії платіжних і розрахункових документів: квитанції, фіскальні або товарні чеки, прибуткові касові ордери, копії договорів, які ідентифікують продавця товарів, робіт чи послуг і їх покупця.

Податкова знижка може бути надана виключно резиденту, який має реєстраційний номер облікової картки платника податку, а так само резиденту - фізичній особі, яка через свої релігійні переконання відмовилась від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомила про це відповідний контролюючий орган і має про це відмітку у паспорті.

Загальна сума податкової знижки, нарахована платнику податку в звітному податковому році, не може перевищувати суми річного загального оподатковуваного доходу платника податку, нарахованого як заробітна плата, зменшена з урахуванням положень пункту 164.6 статті 164 Податкового кодексу України.