Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Бахмутському управлінні пройшов семінар

, опубліковано 10 серпня 2020 о 09:53

        У приміщенні Бахмутського управління 05 серпня 2020 року за участі заступника начальника Бахмутського управління - начальника відділу податків і зборів з юридичних осіб Олени Тiшакової був проведений семінар для платників податків юридичних осіб на тему «Останні зміни у податковому законодавстві для юридичних осіб».

Першочергово Олена Тiшакова акцентувала увагу присутніх на те, що з 3 серпня 2020 року змінився режим операційного дня для сплати податків. Відтепер учасник системи електронних платежів НБУ Казначейство ЕАП буде працювати в режимі 23/7, тобто дата банківського дня в СЕП у робочі дні за п’ятиденного робочого тижня відповідатиме календарній даті, а у вихідні, святкові та неробочі дні, визначені законодавством України – календарній даті, першого робочого ( операційного) дня після них.

Нагадала присутнім що, в рамках змін внесених Законом України від 16.01.2020 № 466-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» (далі – Закон №466), що набув чинності 23.05.2020 року, скасовано квартальний звітний період для податкової звітності з ПДВ; встановлено граничний строк реєстрації податкових накладних в ЄРПН - 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем місяця, в якому вони складені.

Окремо зупинилась на питанні припинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, механізм якого визначено ПКМУ від 11 грудня 2019 р. № 1165 «Про порядок зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних».

Акцентувала увагу, що здійснюється автоматизований моніторинг відповідності податкових накладних/розрахунків коригування критеріям оцінки ступеня ризиків. У разі коли за результатами автоматизованого моніторингу податкової накладної/розрахунку коригування встановлено, що відображена в них операція відповідає хоча б одному з критеріїв ризиковості зазначеному у додатку 1 до постанови, здійснення операції, крім податкової накладної/розрахунку коригування, складених платником податку, який відповідає хоча б одному показнику, за яким визначається позитивна податкова історія, реєстрація таких податкових накладних/розрахунку коригування зупиняється.

Окремо відмітила що, у разі якщо реєстрація податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі - ЄРПН) була зупинена і платником податку протягом 3б5 календарних днів не подані копії документів та письмові пояснення, необхідні для прийняття контролюючим органом рішення про їх реєстрацію, однак за результатами проведеної перевірки виявлено факт здійсненої операції без реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування до податкової накладної в ЄРПН, то до такого платника податків застосовуються штрафні санкції, визначені п. 120 прим. 1.2 ст. 120 прим. 1 Податкового кодексу України.

Зазначила, що в межах Закону №466 було розширено коло податкових агентів з податку на прибуток; збільшено межу доходу з 20 млн. гривень до 40 млн. гривень, коли об’єкт оподаткування  можна не коригувати на фінансові різниці; збільшено з 6 тис. гривень до 20 тис. гривень сума, яка використовується при визначенні основного засобу; введено нові різниці які зменшують (збільшують) фінансовий результат до оподаткування.

Також наголосила на те що 10 серпня поточного року спливає термін надання податкової звітності з податку на прибуток підприємств за півріччя 2020 року платниками, у яких податковий період дорівнює календарному кварталу.

Крім того, зауважила, що 10 серпня поточного року також спливає термін надання податкової звітності з рентних платежів за ІІ квартал 2020 року, а 19 серпня настає граничний термін сплати відповідних податкових зобов’язань. Звернула увагу присутніх, на те що сума податкових зобов'язань з рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин за кожним відповідним видом товарної продукції обчислюється у такий спосіб:

- за період з 01.04.2020 по 22.05.2020 - за обсяг товарної продукції видобутої за такий період із застосуванням ставок рентної плати та коефіцієнтів до них, що діяли до набрання чинності Законом №466;

- за період з 23.05.2020 по 30.06.2020 - за обсяг товарної продукції видобутої за такий період із застосуванням ставок рентної плати та коефіцієнтів до них, що визначені Законом №466.

          Завершення семінару відбулося у форматі запитань-відповідей.