Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Бахмутському управлінні проведено «гарячу лінію»

, опубліковано 07 серпня 2020 о 14:23

Нещодавно начальником відділу по роботі з податковим боргом Пихтіним Юрієм у телефонному режимі було проведено «гарячу лінію» на тему: «погашення податкового боргу».

       Під час заходу надані відповіді на наступні питання.

Запитання:

       У який термін відбувається стягнення коштів та продаж майна, що перебуває у податковій заставі?

 Відповідь:

       Контролюючий орган здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

       Відповідно до змін внесених до п.95.2 ст. 95 Податкового Кодексу України Законом України від 16.01.2020 № 466-ІХ « Про внесення змін до Податкового Кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» , стягнення коштів та продаж майна платника податків провадяться не раніше ніж через 30 календарних днів з дня надіслання (вручення) такому платнику податкової вимоги.

        Запитання:

        Чи може платник податків самостійно здійснити експертну оцінку вартості майна яке перебуває у податковій заставі для визначення початкової ціни його продажу?

Відповідь:

       З метою реалізації майна, яке перебуває у податковій заставі, проводиться експертна оцінка вартості такого майна для визначення початкової ціни його продажу. Така оцінка проводиться у порядку, визначеному Законом України від 12.07.2001 року № 2658-ІІІ "Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні". Згідно змін внесених до п. 95.12 ст. 95 Податкового Кодексу України платник податків має право самостійно здійснити оцінку шляхом укладення договору з оцінювачем. Якщо платник податків самостійно не здійснює оцінку протягом одного місяця з дня прийняття рішення про реалізацію майна, контролюючий орган самостійно укладає договір про проведення оцінки майна.