Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо єдиного рахунка для сплати податків, зборів та єдиного внеску

, опубліковано 17 липня 2020 о 10:00

Маріупольське управління Головного управління ДПС у Донецькій області інфрмує наступне. Верховною Радою України прийнято Закони України від 04 жовтня 2019 року № 190-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо запровадження єдиного рахунку для сплати податків і зборів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» та від 13 квітня 2020 року № 559-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження єдиного рахунку для сплати податків і зборів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування». Враховуючи вимоги зазначених законодавчих актів, Постановою Кабінету Міністрів України від 29 квітня 2020 №321 затверджено Порядок функціонування єдиного рахунка та виконання норм статті 351 Податкового кодексу України центральними органами виконавчої влади (далі – Порядок).

      Цей Порядок визначає механізм функціонування єдиного рахунка для сплати грошових зобов’язань та/або податкового боргу з податків і зборів, передбачених Податковим кодексом України (далі - Кодекс), єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі - єдиний внесок) та інших платежів, що визначені відповідним законодавством. Також контроль за справлянням яких покладено на ДПС, заборгованості з інших платежів (далі - грошові зобов’язання та/або податковий борг (заборгованість) з податків і зборів, єдиного внеску та інших платежів, контроль за справлянням яких покладено на ДПС) та виконання норм статті 35-1 Кодексу.

       Рахунок відкривається на ім’я Державної податкової служби України у Державній казначейській службі України. Платник податків за його бажанням може використовувати такий рахунок для сплати платежів. Для цього він повинен подати повідомлення про використання єдиного рахунку в електронній формі через Електронний кабінет у порядку, встановленому статтею 421 Кодексу. Платнику податків надається право повідомити про використання або відмову від використання єдиного рахунку один раз протягом календарного року.

      Через єдиний рахунок можна буде сплатити всі поточні платежі, податковий борг за такими платежами та недоїмку з єдиного внеску, грошові зобов'язання, які визначено на підставі податкових повідомлень-рішень.

       Єдиний рахунок не може використовуватися платником податків для сплати грошових зобов'язань та/або податкового боргу з податку на додану вартість, акцизного податку з реалізації пального та спирту етилового, а також для сплати частини чистого прибутку (доходу) до бюджету державними та комунальними унітарними підприємствами та їх об'єднаннями.