Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Добропільська ДПІ нагадує порядок обліку об’єктів оподаткування та об’єктів, пов’язаних з оподаткуванням

, опубліковано 08 травня 2020 о 12:01

Добропільська ДПІ Покровсько – Добропільського управління ГУ ДПС у Донецькій області нагадує, що  платники податків, які стають на облік у відповідних контролюючих органах за основним та неосновним місцем обліку, зобов’язані повідомляти про всі об’єкти оподаткування і об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, контролюючі органи за основним місцем обліку згідно з Порядком обліку платників податків.

Порядок обліку об’єктів оподаткування та об’єктів, пов’язаних з оподаткуванням, визначений розділом VIIІ Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 №1588, в редакції наказу Міністерства фінансів України від 27.06.2018  № 589 ”Про внесення змін до Порядку обліку платників податків і зборів” (далі –Порядок).

Об’єктами оподаткування і об’єктами, пов’язаними з оподаткуванням, є майно та дії, у зв’язку з якими у платника податків виникають обов’язки щодо сплати податків та зборів. Такі об’єкти за кожним видом податку та збору визначаються згідно з відповідним розділом Податкового кодексу України.

Повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність, за ф. № 20-ОПП подається протягом 10 робочих днів після їх реєстрації, створення чи відкриття до контролюючого органу за основним місцем обліку платника податків (п. 8.4 розділу VIIІ Порядку).

Таким чином, платник податків зобов’язаний повідомляти про всі об’єкти оподаткування і об’єкти, пов’язані з оподаткуванням.

            У разі зміни відомостей про об’єкт оподаткування, а саме: зміна типу, найменування, місцезнаходження або стану об’єкта оподаткування, платник податків надає до контролюючого органу за основним місцем обліку повідомлення за ф. № 20-ОПП з оновленою інформацією про об’єкт оподаткування, щодо якого відбулися зміни.           

            При цьому в разі зміни призначення об’єкта оподаткування або його перепрофілювання інформація щодо такого об’єкта оподаткування надається в повідомленні двома рядками, а саме: в одному рядку зазначається інформація про закриття об’єкта оподаткування, призначення якого змінюється, у другому – оновлена інформація про об’єкт оподаткування, який створено чи відкрито на основі закритого (п. 8.5 розд. VIII Порядку)

           Якщо суб’єкт господарювання виявив помилку у повідомленні за ф. № 20-ОПП він повинен подати повідомлення з виправленою інформацією про такі об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність за ф.№20-ОПП до органу ДПС за основним місцем обліку.

           При заповненні повідомлення за ф. № 20-ОПП у другій графі відомостей про об’єкти оподаткування платником податків зазначається код ознаки надання інформації:

            1 -  первинне надання інформації  про об’єкти оподаткування

            3 -  зміна відомостей  про об’єкт оподаткування

            6 -  закриття об’єкта оподаткування

           У разі якщо платник податків має об’єкти оподаткування за не основним місцем обліку, то на підставі проставленої  відповідної позначки в графі 11 здійснюється  взяття  на облік  платника податків  за неосновним місцем обліку  в контролюючому органі  за місцезнаходженням об’єкта оподаткування. В такому випадку платник податків звільняється від  обов'язку подання до контролюючого органу  за місцем розташування об’єкту оподаткування заяви за формою N 17-ОПП.

           Добропільська ДПІ, з метою уникнення контактів у зв’язку з поширенням корона вірусної інфекції, пропонує платникам податків утриматися від відвідування центрів обслуговування платників (далі - ЦОП) для надання форми 20-ОПП та скористатися «Електронним кабінетом платника» за адресою http://cabinet.tax.gov.ua, де в меню «Заяви, запити для отримання інформації» обрати форму F(J)1312002 «Повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність».