Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Питання легальної праці не втрачає актуальності навіть під час карантину

, опубліковано 05 травня 2020 о 09:32

В Костянтинівсько-Дружківському управлінні ГУ ДПС у Донецькій області нагадали роботодавцям про необхідність додержання норм законодавства про працю та оподаткування.

Серед кроків, які робить держава для запобігання поширенню коронавірусу COVID-19» на території України, головним є карантин. Через це заборонено відвідування закладів освіти, проведення масових заходів, діяльність низки суб’єктів господарювання, яка передбачає приймання відвідувачів, обмежено внутрішнє пасажирське сполучення, а також залізничне сполучення між містами. 

Крім того, чимала кількість діючих суб’єктів господарювання, вимушена була обмежити чи призупинити свою господарську діяльність та організовувати роботу працівників під час карантину, не допускаючи при цьому порушень трудового законодавства.

Звертаємо увагу, що в березні 2020 року Верховною Радою України прийнято Закон № 530-IX та Закон № 540-IX, якими передбачено деякі зміни у трудовому законодавстві, а саме:

порядок оплати праці під час простою підприємств у зв’язку із введенням карантину(час простою на період карантину, встановленого Кабміном, оплачується з розрахунку не нижче 2/3 тарифної ставки);

запроваджено рижим дистанційної роботи;

право отримання працівниками відпустки без збереження заробітної плати на весь період карантину;

запроваджено виплату допомоги з часткового безробіття працівникам малих і середніх підприємств.

Разом з тим, звертаємо увагу, що звільнення оподаткування зарплати (лікарняних, відпускних) на час карантину від ПДФО, військовий збір та ЄСВ не передбачено.

Таким чином, якщо роботодавець виплачував працівникам заробітну плату (лікарняні, відпускні), то слід нарахувати та сплатити також ПДФО, військовий збір та ЄСВ у день виплати такого доходу. Якщо дохід був нарахований, але не був виплачений, то необхідно дотримуватись граничних строків сплати: ПДФО та військовий збір сплачуються протягом 30 днів місяця, наступного за місяцем, у якому дохід було нараховано, а для ЄСВ — 20 число місяця, наступного за місяцем, у якому дохід було нараховано. 

Крім того, нагадуємо про необхідність донарахування ЄСВ до мінімального рівня на зарплату основних працівників у разі, якщо їхня зарплата буде менша за розмір мінімальної зарплати (через оплату простою або встановлення неповного робочого часу).

Шановні роботодавці, вкотре нагадуємо про вашу соціальну відповідальність перед найманими працівниками. Від вашого виконання норм законодавства про працю та оподаткування залежить їх добробут та соціальна захищеність. Своєчасна сплата податків – це наповнення бюджетів усіх рівнів і, відповідно, виконання державних програм, направлених на захист громадян та бізнесу у цей непростий час.