Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Актуальні питання адміністрування податків і зборів – під час семінару у Великій Новосілці

, опубліковано 04 грудня 2019 о 10:19

Днями, 28 листопада, фахівцями Мар’їнського управління Головного управління ДПС у Донецькій області для платників єдиного податку четвертої групи Великоновосілківського району було проведено семінар.

Податківці нагадали присутнім, що для зручності платників на офіційному вебпорталі Державної податкової служби України функціонує безкоштовний електронний сервіс «Електронний кабінет платника», використовувати який можна цілодобово.

Робота у приватній частині Електронного кабінету здійснюється з використанням електронного цифрового підпису (кваліфікованого електронного підпису), отриманого у будь-якого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг.

Вхід до Електронного кабінету здійснюється за адресою: http://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС.

Повідомили, що Електронний кабінет забезпечує можливість реалізації платниками податків прав та обов’язків, визначених Податковим кодексом України (далі – ПКУ) та нормативно-правовими актами, що прийняті на підставі та на виконання ПКУ, законами з питань митної справи, в тому числі шляхом, зокрема, управління сумами помилково та/або надміру сплачених грошових зобов’язань та пені відповідно до положень ПКУ (п. 42 прим. 1.2 ст. 42 прим. 1 ПКУ).

Звернули увагу,що з 1 листопада поточного року діє новий порядком повернення переплачених сум податків та пені відповідно до вимог наказу Міністерства фінансів України від 11.02.2019 № 60 та нагадали, що для повернення помилково та/або надміру сплачених сум грошового зобов’язання та пені (крім єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування) платник податків має подати протягом 1095 днів від дня їх виникнення до територіального органу ДПС за місцем адміністрування (обліку) помилково та/або надміру сплаченої суми заяву у довільній формі з зазначенням напряму перерахування коштів: на поточний рахунок платника податків в установі банку; на погашення грошового зобов’язання та/або податкового боргу з інших платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, незалежно від виду бюджету; повернення у готівковій формі коштів за чеком у разі відсутності у платника податків рахунка в банку.

При цьому такий платник має можливість подати заяву в електронній формі через приватну частину Електронного кабінету за ідентифікатором форми J/F 1302001 або у довільній формі через меню «Листування з ДПС» приватної частини Електронного кабінету.

Також Електронний кабінет забезпечує можливість автоматизованого визначення обов'язкових для заповнення та подання форм податкової звітності та рахунків для сплати податків і зборів конкретного платника податків, заповнення, перевірки та подання податкових декларацій, звітності до контролюючого органу;

Так інформацію щодо реквізитів рахунка у системі електронного адміністрування ПДВ платники податків мають можливість переглянути в приватній частині Електронного кабінету у вкладці «Дані про банківські реквізити» режиму «Облікові дані платника» та у вкладці «Реєстр транзакцій» режиму «Система електронного адміністрування ПДВ».

Також через інформаційно-телекомунікаційну систему «Електронний кабінет»/меню «Система електронного адміністрування ПДВ»/опція «Реєстр транзакцій» платники можуть дізнатись про залишки коштів на електронному рахунку у системі електронного адміністрування ПДВ або цю інформацію можна отримати шляхом подання за допомогою програмного забезпечення для подання податкової звітності в електронній формі засобами телекомунікаційного зв’язку сервісного запиту J1302301/F1302301 «Запит щодо отримання реквізитів електронного рахунку та інформації щодо залишку коштів на такому рахунку» та отримати у відповідь витяг J1402301/F1402301 «Витяг про реквізити електронного рахунку та інформації щодо залишку коштів на такому рахунку».

Користувачі Електронного кабінету через приватну частину (особистий кабінет) мають можливість подати повідомлення про об’єкти оподаткування та об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність в електронному вигляді за формою № 20-ОПП (далі – Повідомлення за ф. № 20-ОПП).

Повідомили про зміни у сфері застосування реєстраторів розрахункових операцій (далі – РРО). Зазначили, що законами України № 128-ІХ "Про внесення змін до Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" (далі – Закон №128) і № 129-ІХ "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг" передбачено запровадження програмних реєстраторів розрахункових операцій (далі – РРО) як альтернативи класичним РРО. Так, функцію програмного РРО зможе виконувати будь-який пристрій (комп'ютер, планшет, смартфон), на який встановлено відповідне програмне забезпечення.

Зауважили, що на офіційному веб-порталі Державної податкової служби розміщено новий банер «Новітні РРО». Він містить актуальні матеріали та документи щодо застосування РРО та новацій у вказаній сфері.

На завершення семінару податківці відповіли на численні запитання присутніх та запросили відвідати черговий семінар у грудні.

Всім присутнім були вручені листівки, підготовлені фахівцями Головного управління ДПС у Донецькій області на тему« Інструменти забезпечення прав і свобод людини в сфері податкових відносин», «Електронні сервіси, податкова у смартфоні», «Як отримати довідку про відсутність заборгованості» та інші.