Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Спільний семінар у Покровську

, опубліковано 05 грудня 2019 о 10:00

Трудові відносин, актуальні питання адміністрування податків і зборів з фізичних осіб стали темами обговорення на спільному семінарі, проведеному фахівцями Покровсько-Добропільського управління ГУ ДПС у Донецькій області за участі працівників ГУ Держпраці у Донецькій області та Покровського об’єднаного управління Пенсійного фонду України у Донецькій області.

         Питання легалізації заробітної плати, дотримання прав як найманих працівників, так і роботодавців в рамках трудових взаємовідносин, штрафні санкції за порушення таких прав та невиконання обов’язків завжди викликає особливу увагу та жваве обговорення на заходах із платниками податків. Так відбулось і цього разу.

         Звернули увагу платників на ключові новації, що пов’язані з набуттям чинності законами України від 20 вересня 2019 року № 128-IX «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг» та № 129-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг», зокрема:

1. Реєстратори розрахункових операцій (далі – РРО) не потрібно використовувати спрощенцям 1 групи (річний дохід до 300 тис. грн), а також фізичним особам, які продають на ринку власні вживані речі або продукти власного підсобного господарства.

2. Нові закони про РРО відкрили можливість використовувати замість традиційних спеціальні програми призначені, для реєстрації розрахункових операцій. Таку програму можна буде встановити на будь-який гаджет, у тому числі і на смартфон. При цьому закон прямо зобов’язує контролюючий орган забезпечити безкоштовне програмне рішення для використання суб’єктом господарювання. Тобто, безкоштовним буде не тільки скачування самої програми, але і її підтримка.

3. Використовувати програмні РРО можна буде з 19 квітня 2020 року.

4. З жовтня 2020 року використання РРО стане обов’язковим (крім платників єдиного податку 1 групи) для фізичних осіб платників єдиного податку ризикових сфер діяльності – продавців ювелірних виробів, медпрепаратів і ліків, складних побутових приладів, автозапчастин, магазинів з продажу секонд-хенду. Також, використовувати РРО мають ресторани, кафе, турагенції, готелі.

5. З 1 січня 2021 року використання РРО буде обов'язковим для фізичних осіб платників єдиного податку 2, 3, 4 груп незалежно від видів діяльності.        

         Державні службовці відповіли на запитання присутніх та закликали дотримуватись вимог трудового, податкового законодавства, та наголосили також і на соціальній відповідальності роботодавців. Під час заходу платники отримали друковану продукцію на теми семінару.