Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Мирноград роз’яснює: вибір РРО чи ПРРО – право платника

, опубліковано 11 грудня 2023 о 11:11

Днями фахівці Мирноградської державної податкової інспекції Головного управління ДПС у Донецькій області провели чергову «гарячу лінію» на тему: «Вибір РРО чи ПРРО – право платника». Під час спілкування було наголошено, що питання застосування та вибору реєстраторів розрахункових операцій (РРО)/програмних РРО є актуальним та найбільш запитуваним.

Звернули увагу, що законодавством не встановлено обмежень щодо використання суб’єктом господарювання класичного РРО або програмного РРО. Тобто, суб’єкт господарювання самостійно, виходячи з власних потреб, обирає вид РРО (програмний та/або класичний), засобами якого здійснюється реєстрація розрахункових операцій відповідними порядками, затвердженими наказом Міністерства фінансів України від 14.06.2016 № 547 «Про затвердження порядків щодо реєстрації реєстраторів розрахункових операцій та книг обліку розрахункових операцій». 

Також акцентували увагу платників, що ці процедури максимально спрощені, враховують специфіку роботи РРО та ПРРО і здійснюються за заявницьким принципом. 

Відтак, подати до контролюючого органу заяву для реєстрації РРО можна в електронній або паперовій формі, для реєстрації ПРРО - виключно в електронній формі.

Щодо переходу від застосування РРО до застосування ПРРО або навпаки, то така операція здійснюється через процедуру скасування реєстрації та реєстрацію відповідного РРО чи ПРРО.

Отже, програмним РРО може бути програма чи додаток на смартфон, планшет, комп’ютер, яка дозволяє з будь-якого пристрою сформувати розрахунковий документ.

Щоб почати працювати з програмним РРО (ПРРО) потрібно:

-смартфон, планшет або комп’ютер;

-доступ до інтернету;

–кваліфікований електронний підпис (КЕП);

-власне програмний РРО

Можливості ПРРО:

- застосування електронних підписів або печаток для підписання всіх документів, що формуються ПРРО;

- робота ПРРО в режимі онлайн-зв’язку з фіскальним сервером ДПС, при якій чек стає фіскальним із присвоєнням фіскального номера лише після реєстрації чеку на фіскальному сервері ДПС;

- можливість проведення розрахункових операцій в режимі офлайн на період відсутності зв’язку між ПРРО та фіскальним сервером. Такий режим може тривати не більше 36 годин підряд та не більше 168 годин протягом календарного місяця. У такому режимі ПРРО створює фіскальні чеки із присвоєнням фіскальних номерів із діапазону, сформованого фіскальним сервером;

- видача чеків у паперовій та/або електронній формі.

Програмне рішення розміщено у відкритому доступі на відповідних цифрових платформах. При цьому, версії програмного забезпечення ПРРО від ДПС постійно оновлюються. Детальніше ознайомитися із питаннями пов’язаними з реєстрацією та функціонуванням ПРРО від ДПС, роботою АРІ фіскального сервера ДПС, можна за посиланням: https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/