Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Проведена робота щодо запобігання проявам корупції у ГУ ДПС в Донецькій області за січень-травень 2024 року

опубліковано 20 червня 2024 о 09:35

Корупція завжди була однією з найбільших загроз для належного функціонування органів державної влади та довіри громадян до інституцій, покликаних служити їхнім інтересам. Особливо гостро ця проблема стоїть в умовах війни, коли забезпечення належного рівня фінансування оборонних та соціальних потреб набуває критичного значення. Саме тому боротьба з корупцією та дотримання високих етичних стандартів серед державних службовців є нагальною необхідністю.

Державна податкова служба України (ДПС) не є винятком у цьому питанні. Як орган, що відповідає за наповнення державного бюджету, від доброчесності її працівників залежить не лише стабільність національної економіки, а й безпосереднє забезпечення потреб обороноздатності та соціального захисту громадян в умовах воєнного стану.

З початку року в Головному управлінні ДПС у Донецькій області за організаційно-роз'яснювальною діяльністю було проведено 56 заходів у цій сфері, зокрема, 8 навчальних заходів, семінарів (лекцій), 12 публікацій на субсайті ГУ ДПС у Донецькій області, 36 публікацій в мережі Інтернет та соцмережах. Крім того, здійснено 224 заходи з надання методичної та консультаційної допомоги щодо застосування антикорупційного законодавства та надано 58 консультацій з цих питань.

Такий комплексний підхід до формування правової грамотності, обізнаності та культури доброчесності в колективі є критично важливим превентивним заходом. Адже часто корупційні ризики виникають через неповне розуміння працівниками своїх обов'язків, обмежень та вимог антикорупційного законодавства, а не внаслідок прямого умислу. Просвітницька робота допомагає усунути прогалини у знаннях, сформувати "нульову толерантність" до будь-яких проявів корупції та конфліктів інтересів.

Однак, незважаючи на активні превентивні заходи, окремі випадки порушень антикорупційних стандартів усе ж мали місце в діяльності територіальних підрозділів Донецької ДПС. Про це свідчать результати контрольних заходів, вжитих у підрозділі протягом січня-травня 2024 року.

Зокрема, за результатами проведених заходів було встановлено 1066 фактів недотримання або порушення антикорупційних норм. Було вжито 14 заходів щодо урегулювання конфлікту інтересів, зокрема, шляхом усунення від виконання завдань, вчинення дій чи прийняття рішень. Крім того, було направлено 1056 повідомлень до Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК)  про факти неподання або несвоєчасного подання електронних декларацій. Такі випадки прямо підпадають під дію ст. 172-6 Кодексу України про адміністративні правопорушення та тягнуть за собою накладення штрафу від 100 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Ці цифри дають підстави для обґрунтованого занепокоєння та засвідчують необхідність подальшого посилення організаційно-роз'яснювальної роботи в колективах Головного управління ДПС у Донецькій області. Адже саме неповне розуміння вимог законів, підзаконних актів та відомчих наказів, що регулюють питання запобігання корупції, а також недостатня сформованість в окремих службовців культури доброчесності та належного рівня правосвідомості, імовірно, і стали основними причинами фіксації такої кількості порушень.

Окрім вжиття заходів з усунення конфліктів інтересів та направлення повідомлень до НАЗК, значна увага була приділена розгляду звернень (повідомлень, інформації) про причетність посадових та службових осіб органів ДПС до корупційних чи пов'язаних з корупцією правопорушень.

Протягом січня-травня 2024 року отримано 1 повідомлення щодо причетності посадових та службових осіб територіальних органів ДПС до вчинення корупційних або пов'язаних з корупцією правопорушень. За результатами розгляду повідомлення інформація не знайшла своє підтвердження.

За наслідками проведених перевірок, дисциплінарних проваджень та службових перевірок до дисциплінарної відповідальності було притягнуто 7 співробітників територіальних податкових органів Донеччини. Щодо 8 осіб, стосовно яких виявилися можливі факти корупційних правопорушень або пов'язаних з корупцією діянь, матеріали були скеровані до правоохоронних органів для вжиття відповідних заходів реагування.

Підсумовуючи зазначене, запобігання проявам корупції в Головному управлінні ДПС у Донецькій області за січень-квітень 2024 року має комплексний та системний підхід до протидії корупції серед працівників територіальних підрозділів податкової служби в області. Поєднання організаційних, роз'яснювальних, контрольних та правозастосовних заходів у взаємодії з правоохоронними органами та НАЗК дає підстави сподіватися на поступове викорінення корупційних практик та відновлення довіри громадян до інституції, метою якої є мінімізація корупційних ризиків та вдосконалення діяльності податкової служби в інтересах держави та громадян.