Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Повідомлення про суттєві зміни в майновому стані держслужбовців: ключові аспекти у 2024 році

, опубліковано 26 березня 2024 о 09:29

Прозорість та підзвітність публічних службовців є ключовими принципами належного державного управління та ефективної боротьби з корупцією. Одним із інструментів забезпечення такої прозорості є механізм повідомлення про суттєві зміни в майновому стані суб'єктів декларування - державних службовців, посадових осіб місцевого самоврядування та інших публічних діячів (ПСЗ). У 2024 році цей механізм зазнав певних змін, які важливо розуміти задля належного виконання вимог антикорупційного законодавства.

Відповідно до законодавства, суттєвою зміною в майновому стані декларанта (суб'єкта декларування) вважається:

- Отримання доходу

- Придбання майна

- Здійснення одноразового видатку

на суму, яка перевищує 50 прожиткових мінімумів (ПМ) для працездатних осіб, встановлених на 1 січня відповідного року. У 2024 році ця сума становить 3 028 гривень (50ПМ - 151400 гривень).

Важливими аспектами при визначенні суттєвої зміни є:

1) Йдеться саме про разову операцію (одержання доходу, купівлю майна, здійснення видатку), а не про сукупний дохід/витрати за певний період.

2) Розрахунок ведеться виходячи з нарахованої, а не просто отриманої суми. Тобто дохід має включати податки, збори тощо.

3) Дохід має бути фактично отриманим декларантом, а не просто нарахованим.

Отже, якщо держслужбовець отримав винагороду, премію, здійснив покупку будинку, автомобіля, земельної ділянки або іншого майна, чи зробив разовий видаток (наприклад, оплатив курс навчання, турпоїздку тощо) на суму понад 151400 грн - це вважається суттєвою зміною його майнового стану.

Важливо розуміти, що обов'язок подання повідомлень про суттєві зміни в майновому стані поширюється не на всіх державних службовців, а лише на окремі категорії з числа суб'єктів декларування. Це:

1) Службові особи, які займають відповідальне та особливо відповідальне становище відповідно до статті 513 Закону "Про запобігання корупції". До них належать, зокрема, керівники органів державної влади, їх заступники, керівники їх функціональних підрозділів, деякі категорії суддів, прокурорів, співробітників правоохоронних та контролюючих органів.

2) Декларанти, які обіймають посади пов'язані з високим рівнем корупційних ризиків, відповідно до переліку, затвердженого наказом НАЗК від 06.11.2023 №249/23.

Інші категорії державних службовців не зобов'язані подавати такі повідомлення.

Порядок подання повідомлення:

У разі настання такої суттєвої зміни в майновому стані декларант зобов'язаний повідомити про це Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) шляхом заповнення відповідної електронної форми в Єдиному державному реєстрі декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (Реєстр).

Водночас з 12 жовтня 2023 року порядок подання повідомлень про суттєві зміни зазнав змін, тож варто звернути увагу на такі ключові моменти:

1) Строк для подання повідомлення - 10 календарних днів з моменту отримання доходу, придбання майна або здійснення видатку (абз. 1 ч. 4 ст. 52 Закону України «Про запобігання корупції», п. 4 «Порядку інформування Національного агентства з питань запобігання корупції про суттєві зміни у майновому стані суб'єкта декларування" затвердженого Наказом НАЗК від 23.07.2021 № 450/21).

2) Повідомлення подається шляхом заповнення відповідної електронної форми у персональному електронному кабінеті Реєстру .

3) Паперові копії ПСЗ НЕ подаються! (п. 5 Порядку № 450/21).

4) ПСЗ подається незалежно від того,перебуває суб’єкт декларування в Україні чи за ії межами (п. 4 Порядку № 450/21).

  5) За несвоєчасне подання передбачена адміністративна відповідальність у вигляді накладення штрафу від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (ч.2 ст.172-6 КУпАП). Відомості про осіб, яких притягнуто до відповідальності за вчинення корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення (Реєстру корупціонерів).

Процедура подання повідомлення через Реєстр є достатньо простою:

1) Увійти на портал за допомогою електронного підпису;

2) Обрати послугу "Нове повідомлення про суттєві зміни в майновому стані";

3) Ознайомитись з інструкцією та заповнити форму, внести необхідні дані;

4) Подати документ.

Після інформування НАЗК про суттєві зміни у майновому стані, відомості про суттєву зміну в майновому стані обов'язково мають бути відображені декларантом у черговій щорічній декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за відповідний звітний період.

Важливо!

ПСЗ подається, якщо:

грошові кошти передані у зв’язку із правочином, вчиненим з метою:

  • придбання у власність, володіння, користування активів, зазначених у ч. 1 ст. 46 Закону, та/або послуг (наприклад, оплата навчання, лікування, косметичних, туристичних послуг тощо);
  • виконання договірних зобов’язань, в тому числі фінансових (боржником за зобов’язанням);
  • надання благодійної, матеріальної, фінансової допомоги;
  • фінансової підтримки політичної партії у формі внеску;
  • виконання рішення суду, яке набрало законної сили;
  • дарування (грошові кошти як подарунок);

майно передане як:

  • засіб платежу відповідно до умов договору (наприклад, є предметом договору міни (бартеру);
  • матеріальна підтримка політичної партії у формі внеску;
  • вклад у статутний капітал товариства тощо.

ПСЗ не подається у разі припинення права власності на майно у результаті настання обставин непереборної сили – стихійні лиха, руйнування об’єкта, збройні конфлікти тощо (такі обставини не є правочинами).

Також існує особливість щодо повідомлень у разі внесення платежів за майно вартістю більше 50ПМ частинами на суму, що не перевищує встановлений поріг для подання повідомлення. У такому випадку повідомлення про зміни у майновому стані потрібно подавати не про кожен внесок, а одне повідомлення одразу після внесення повної суми за придбане майно після переходу права власності на таке майно ( тобто за ознакою «придбання майна», а не за ознакою «здійснення разового видатку»).

Можливості подати виправлене повідомлення про суттєві зміни в майновому стані Законом не передбачено, тому дані при подані такого повідомлення необхідно вносити уважно та коректно.

Окрім того, важливо зазначити, що інформація про суттєву зміну в майновому стані членів сім'ї декларанта не зазначається в повідомленнях, а має бути відображена лише в черговій щорічній декларації.

Моніторинг та контроль за вчасністю і повнотою подання повідомлень здійснює насамперед НАЗК. Водночас звертати увагу на дотримання цих вимог мають керівники органів державної влади та підрозділи з питань запобігання корупції.

У разі виявлення порушень керівник державного органу зобов'язаний вжити заходів реагування, зокрема порушити службове розслідування, у рамках якого буде встановлено факти для притягнення винної особи до відповідальності.

Механізм повідомлення про суттєві зміни в майновому стані є важливим інструментом забезпечення прозорості та запобігання корупційним ризикам у діяльності державних службовців, посадових осіб місцевого самоврядування та інших публічних діячів.