Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Можливі наслідки при несплаті транспортного податку

, опубліковано 25 листопада 2020 о 10:04

Головне управління ДПС у Донецькій області нагадує, що транспортний податок, що сплачується фізичними особами – це різновид місцевого податку на майно, тобто, обов'язковий платіж до бюджету, що встановлюється в межах граничних розмірів ставок, визначених Податковим кодексом України.

Платниками транспортного податку є фізичні особи, в тому числі нерезиденти, які мають зареєстровані в Україні згідно з чинним законодавством власні легкові автомобілі, що є об’єктами оподаткування.

Об’єктом оподаткування є легкові автомобілі, з року випуску яких минуло не більше п’яти років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року.

Транспортний податок, також як і інші податки на майно, податкові органи обчислюють самостійно.

Щороку до 1 лютого податкового (звітного) року центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику економічного, соціального розвитку і торгівлі, на своєму офіційному вебсайті розміщується перелік легкових автомобілів, з року випуску яких минуло не більше п’яти років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, який повинен містити такі дані щодо цих автомобілів: марка, модель, рік випуску, об’єм циліндрів двигуна, тип пального.

Строки сплати: транспортний податок фізичними особами сплачується протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення.

Звертаємо увагу, що відносно платників, які не забезпечили своєчасну сплату податку та допустили виникнення податкового боргу, податковими органами застосовуються заходи стягнення боргу, у тому числі такі, як:

-  опис майна платника податків у податкову заставу; 

-  звернення до суду щодо стягнення податкового боргу;

-  направлення рішень суду до державної виконавчої служби;

-  обмеження у праві виїзду боржника за межі України.

До опису майна у податкову заставу, згідно вимог Податкового кодексу України, включається ліквідне майно (нерухомість, транспортні засоби, інше), яке можливо використати як джерело погашення податкового боргу.

Так, фахівцями ГУ ДПС у Донецькій області по боржникам-фізичним особам вже складено актів опису майна на 2,2 млн гривень.

З метою уникнення неприємних випадків при здійсненні господарської діяльності вкотре звертаємо увагу платників податків на необхідності своєчасної сплати податків, зокрема, транспортного податку.

Крім того, нагадуємо про можливість дистанційної перевірки наявності податкового боргу за допомогою нового електронного сервісу «InfoTAX», запровадженого ДПС України.

Вже зараз через месенджери Telegram та Viber платники податків мають можливість отримувати інформацію про:

- стан розрахунків з бюджетом,

- реєстраційні та облікові дані,

- про результати обробки документів,

- про строки подання звітності та сплати податків.

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX» https://t.me/tax_gov_ua !