Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Більше 20 млн грн надійшло податку на нерухоме майно до місцевої казни Донеччини

, опубліковано 08 квітня 2020 о 12:09

За перший квартал 2020 року місцеві бюджети Донецької області отримали 20,3 млн грн податку на нерухоме майно, що на 0,6 млн грн перевищує надходження перших трьох місяців минулого року.

Майже 80% від усіх перерахувань зазначеного податку до бюджетів належить власникам майна – юридичним особам. У першому кварталі 2020 року юридичні особи вже сплатили 16,2 млн гривень.

Натомість, власники нерухомості – фізичні особи перерахували податку на нерухоме майно майже на 30 відсотків більше, ніж за відповідний період минулого року, сплативши 4,1 млн гривень.

Нагадаємо, що платники – юридичні особи самостійно обчислюють суму податку станом на 1 січня звітного року і до 20 лютого цього ж року подають до відповідних державних податкових інспекцій за місцезнаходженням об'єкта/об'єктів оподаткування декларацію з розбивкою річної суми рівними частками поквартально. Тому, щоб відкоригувати свої податкові зобов’язання з цього податку за період з 01 березня по 30 квітня 2020 року на підставі Закону України №533 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню корона вірусної хвороби (COVID-19)» (далі – Закон №533), платники-юридичні особи мають право подати уточнюючу податкову декларацію, в якій відобразити зміни податкового зобов’язання за відповідні місяці.

Що стосується фізичних осіб, то у 2020 році контролюючі органи нараховують їм податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за 2019 податковий (звітний) рік, тобто, звільнення від оподаткування, передбачені Законом №533, будуть враховані при нарахуванні контролюючими органами цього податку у 2021 році за 2020 податковий (звітний) рік.