Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Роз’яснювальні зустрічі з платниками Донеччини: Закон № 3219 і програмні РРО

, опубліковано 16 серпня 2023 о 15:06

Для платників податків Донеччини проводяться інформаційні заходи щодо останніх податкових новацій, якими відновлено відповідальність за порушення вимог Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі - Закон № 265). 

Головний державний інспектор відділу фактичних перевірок управління податкового аудиту Ірина Балабко провела тематичні сеанси телефонного зв’язку «гаряча лінія».

Під час консультування підприємцям роз’яснено основні норми Закону України від 30.06.2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» для платників прифронтових територій. 

З 01 жовтня 2023 року суб’єкти господарювання звільняються від відповідальності за вчинені ними порушення вимог Закону № 265 (крім порушень порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів), якщо вони вчинені ними при продажу товарів, наданні послуг на: 

- тимчасово окупованих Російською Федерацією територіях України, - по дату завершення тимчасової окупації відповідних територій;

- територіях активних бойових дій, - по дату завершення бойових дій на відповідних територіях;

- територіях можливих бойових дій, - по дату припинення можливості бойових дій на відповідних територіях. 

При цьому, дати завершення бойових дій, дати завершення тимчасової окупації, дати припинення можливості бойових дій визначаються відповідно до даних Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затвердженого наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій від 22 грудня 2022 року №309.

Проінформувала, що наразі фіскалізацію операцій повинні здійснювати фізичні особи-підприємці ІІ-ІV груп єдиного податку та підприємці загальної системи оподаткування, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або безготівковій формі (із застосуванням електронних платежів засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операцій з приймання готівки для виконання платіжної операції. 

Також для тих платників, які застосовують ПРРО/РРО, було роз’яснено, що змінами у законодавстві приватним підприємцям – спрощенцям дозволили зазначати назву товару (послуги) у фіскальних касових чеках у спрощеному вигляді, що відображає споживчі ознаки товару (послуги) та ідентифікує належність такого товару (послуги) до товарної групи чи послуги. Ця норма стосується тільки ФОП – «єдинників» першої, другої та третьої групи за ставкою 5 %. Тобто, вони зможуть зазначити назву товару (послуги) у спрощеному вигляді.

За участі фахівців управління податкового аудиту Головного управління ДПС у Донецькій області відбувся тематичний семінар з актуальних питань застосування РРО/ПРРО для платників Донеччини. З урахуванням засобів безпеки семінар проходив в режимі Zoom конференції.  

На семінарі йшла мова про відновлення відповідальності за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» у зв’язку з прийняттям Закону України від 30 червня 2023 року за номером 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів у України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану». 

Податківці Донеччини ще раз звертають увагу всіх платників податків, що добровільне виконання вимог законодавства сфери торгівлі, громадського харчування та послуг, до якого відноситься і Закон № 265, не тільки вбереже торговця від додаткових витрат у вигляді штрафних (фінансових) санкцій, а й стане надійним оберегом від перевірок, які проводять контролюючі органи. Головним управлінням ДПС у Донецькій області під час перевірки використовується виключно ризикоорієнтований підхід до організації та здійснення контрольно-перевірочних заходів та не проводяться безпідставні перевірки платників податків.