Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо оподаткування продажу сільськогосподарської продукції (крім продукції тваринництва)

, опубліковано 24 березня 2023 о 11:38

Шановні платники! Головне управління ДПС у Донецькій області роз’яснює, що згідно з п.п.165.1.24 п.165.1 ст.165 Податкового кодексу України (далі - ПКУ) до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються доходи, отримані від продажу власної сільськогосподарської продукції, що вирощена, відгодована, виловлена, зібрана, виготовлена, вироблена, оброблена та/або перероблена безпосередньо фізичною особою на земельних ділянках, для ведення:

-садівництва та/або для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибні ділянки) та/або для індивідуального дачного будівництва;

-особистого селянського господарства та/або земельні частки (паї), виділені в натурі (на місцевості).

Отримані від продажу власної сільськогосподарської продукції (крім продукції тваринництва) доходи не є оподатковуваним доходом, якщо за рік їх сума сукупно не перевищує 12 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 01 січня звітного (податкового) року (у 2022 році це 78,0 тис. грн.). 

Якщо сума отриманого доходу перевищує вказаний розмір, то платник податків зобов'язаний відобразити суму перевищення в складі загального місячного (річного) оподатковуваного доходу за відповідний звітний рік і подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи відповідно до норм ПКУ та самостійно сплатити податок із суми перевищення.

При продажу сільськогосподарської продукції (крім продукції тваринництва) її власник має подати податковому агенту копію довідки про наявність у нього вищезазначених земельних ділянок. 

 Оригінал довідки зберігається у власника сільськогосподарської продукції протягом строку позовної давності з дати закінчення дії такої довідки. Довідка встановленої форми видається сільською, селищною, міською радою або радою ОТГ за місцем податкової адреси (місцем проживання) платника податку протягом п'яти робочих днів з дня отримання відповідною радою письмової заяви про видачу такої довідки.

Отже, фізична особа, яка отримала дохід за 2022 рік від продажу сільськогосподарської продукції у сумі, що перевищує 78,0 тис грн,  зобов’язана суму перевищення задекларувати у річній податковій декларації про майновий стан і доходи за 2022 рік. Такий дохід оподатковується податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18%  та військовим збором за ставкою 1,5%. Зазначені доходи платникам необхідно задекларувати  до 1 травня 2023 року!