Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Банк простив борг – подайте річну декларацію про доходи!

, опубліковано 10 березня 2023 о 12:33

Шановні платники! Головне управління ДПС у Донецькій області звертає увагу, що якщо банком було здійснено прощення (анулювання) основної суми боргу (кредиту) та повідомлено про це боржника, то боржник самостійно декларує такі доходи та сплачує з них податки.

Відповідно до пп. 164.2.17 «д» п. 164.2 ст. 164 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податків включається дохід, отриманий такий платником як додаткове благо у вигляді основної суми боргу (кредиту) платника податку (крім суми прощеного (анульованого) основного боргу платника податку за іпотечним кредитом в іноземній валюті, забезпеченим іпотекою житлової нерухомості), прощеного (анульованого) кредитором за його самостійним рішенням, не пов’язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності, у разі якщо його сума перевищує 25 відсотків однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на рік), встановленої на 1 січня звітного податкового року. У 2022 році зазначена розрахункова сума складала 1625 гривень.

При цьому, кредитор зобов’язаний повідомити платника податку - боржника шляхом направлення рекомендованого листа з повідомленням про вручення або шляхом укладення відповідного договору, або надання повідомлення боржнику під підпис особисто про прощення (анулювання) боргу та включити суму прощеного (анульованого) боргу до податкового розрахунку суми доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, за підсумками звітного періоду, у якому такий борг було прощено. 

Так, суму прощеного (анульованого) боргу, що перевищує 1625 грн. у 2022 році, кредитор повинен відобразити у додатку 4-ДФ до податкового розрахунку суми доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску за ознакою доходу «126», за підсумками звітного періоду, у якому такий борг було прощенно.

За таких умов, фізична особа – боржник самостійно сплачує податок з таких доходів та відображає їх у річній податковій декларації.

У разі неповідомлення кредитором боржника про прощення (анулювання) боргу у порядку, визначеному пп. 164.2.17 ПКУ, такий кредитор зобов’язаний виконати всі обов’язки податкового агенту щодо доходів, визначених цим підпунктом.

Отже, якщо кредитором (банком) за його самостійним рішенням, не пов’язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності, було здійснено прощення (анулювання) основної суми боргу (кредиту), то сума такого анульованого боргу вважається додатковим благом та включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу. Декларування доходу, отриманого у вигляді додаткового блага обов’язкове, у разі якщо сума прощеного боргу перевищує 1625 грн. у 2022 році. Платник податку - боржник відображає суму зазначеного доходу у річній податковій декларації та самостійно сплачує податок на доходи фізичних осіб за ставкою 18% та військовий збір за ставкою 1,5%. Податкову декларацію про майновий стан і доходи за 2022 рік необхідно подати до 1 травня 2023 року.