Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Особливості заповнення декларації про майновий стан і доходи ФОП на загальній системі оподаткування

, опубліковано 09 лютого 2023 о 14:55

 Шановні платники! Головне управління ДПС у Донецькій області повідомляє, що ФОП на загальній системі оподаткування за результатами календарного року повинні подати податкову декларацію про майновий стан і доходи, в якій поряд з доходами від підприємницької діяльності мають відобразити інші доходи з джерел їх походження з України, іноземні доходи, а також відомості про нерухоме та рухоме майно.

Відповідно до п. 177.5 ст. 177 Податкового кодексу України (далі – ПКУ)  фізичні особи – підприємці подають до контролюючого органу податкову декларацію про майновий стан і доходи (далі – податкова декларація) за місцем своєї податкової адреси за результатами календарного року у строки, встановлені ПКУ для річного звітного податкового періоду, в якій також зазначаються авансові платежі з податку на доходи фізичних осіб. 

Податкова декларація подається за базовий звітний (податковий період, що дорівнює календарному року для самозайнятих осіб – до 1 травня року, що настає за звітним, крім випадків передбачених розд. IV ПКУ (пп. 49.18.4 ПКУ). 

Пунктом 177.11 ст. 177 ПКУ передбачено, що фізичні особи – підприємці у податковій декларації поряд з доходами від підприємницької діяльності мають зазначити інші  доходи з джерел їх походження з України та іноземні доходи, а також відомості про суми єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, нарахованого на доходи від підприємницької діяльності в розмірах, визначених відповідно до Закону України від 08.07.2010 № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами та доповненнями.

Форма податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкція щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи, затверджені наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 № 859 зі змінами і доповненнями (далі – Інструкція). 

Відповідно до п. 8 розд. ІІІ Інструкції у розд. VIII «Відомості про власне нерухоме (рухоме) майно та/або майно, яке надається в оренду (суборенду)» податкової декларації зазначаються відомості про нерухоме (рухоме) майно, що перебуває у власності платника податку станом на кінець звітного (податкового) року як на території України, так і за її межами, відповідно до категорії об’єкта майна.

Таким чином, ФОП на загальній системі оподаткування повинні подати за результатами 2022 року податкову декларацію до 1 травня 2023 року, в якій поряд з доходами від підприємницької діяльності мають зазначити інші доходи з джерел їх походження з України та іноземні доходи, в тому числі відомості про нерухоме та рухоме майно. Звертаємо увагу, що разом з податковою декларацією ФОП заповнюють та подають Додаток Ф2 і Додаток ЄСВ1.