Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Дружківська державна податкова інспекція ГУ ДПС у Донецькій області провела сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» в м. Дружківка з питань декларування доходів громадян, отриманих у 2021 році та з питань одноразового (спеціального) добровільного деклар

, опубліковано 28 січня 2022 о 10:25

На питання, що надійшли під час «гарячої лінії» відповідала заступник начальника Дружківської державної податкової інспекції Головного управління ДПС у Донецькій області Світлана Григор’єва. Пропонуємо вашій увазі найцікавіші питання та відповіді на них.

 

У яких випадках у громадян виникає обов’язок подати Податкову декларацію про майновий стан і доходи?

Обов’язок річну податкову декларацію про доходи за минулий рік за новою формою зобов’язані заповнити і подати громадяни, які в 2021 році отримували: 

- доходи не від податкових агентів (від інших фізичних осіб, які не займаються підприємницькою діяльністю): доходи від надання в оренду рухомого або нерухомого майна іншим фізичним особам, успадкування майна не від членів сім'ї першого та другого ступенів споріднення, дохід отриманий від продажу майна, тощо; 

- доходи від податкових агентів, що не підлягали оподаткуванню при виплаті, але не звільнені від оподаткування: дохід у вигляді основної суми боргу (кредиту) платника податку, прощеного кредитором за його самостійним рішенням;

- спадок від осіб, які не є членами сім’ї першого та другого ступеня споріднення та подарунки від осіб, які не є членами сім’ї першого ступеня споріднення;

- інвестиційні доходи; 

- іноземні доходи;

- в інших випадках, передбачених законодавством.

Яким чином можна надати декларацію про майновий стан і доходи до контролюючого органу за місцем реєстрації, у випадках коли місце реєстрації і проживання різняться?

Згідно з Податковим Кодексом України податкова декларація про майновий стан і доходи подається платником податків за місцем своєї податкової адреси та вибором самого платника в один із таких способів:  особисто або уповноваженою на це особою;  надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення не пізніше ніж за п’ять днів до закінчення граничного строку подання податкової декларації; або засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу.

Громадяни, які отримали електронний цифровий підпис можуть скористатися послугами електронного сервісу ДПС України «Електронний кабінет» та оперативно, не відвідуючи податкову інспекцію, подати декларацію про майновий стан і доходи. Крім цього, зазначений сервіс передбачає часткове автоматичне заповнення декларації на підставі облікових даних платника, відомостей щодо нарахованих (виплачених) доходів, наявних в Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків та відомостей щодо об’єктів нерухомого (рухомого) майна.

Які граничні строки подання декларацій?

Громадяни, які відповідно до Податкового кодексу України зобов’язані подати податкову декларацію, і особи, які проводять незалежну професійну діяльність, подають декларацію до 1 травня року, що настає за звітним, тобто до 30.04.2022 року включно.

З метою реалізації права на податкову знижку громадяни мають право подати декларацію до 31.12.2022 року включно.

В якій валюті зазначається база для нарахування збору в одноразовій (спеціальній) добровільній декларації?

Якщо грошова вартість активів визначена в іноземній валюті, то база такого активу зазначається у одноразовій (спеціальній) добровільній декларації у гривні за офіційним курсом національної валюти до відповідного виду валютних цінностей, визначених Національним банком України станом на дату подання декларації.

Чи може бути зменшена ставка збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування?

Так, ставка збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування  може бути зменшена з 5% (9%) до 2,5% у випадку застосування спеціальної пільги шляхом придбання державних облігацій України з терміном обігу більше ніж 365 днів без права дострокового погашення, за умови, що активи одержані (набуті) за рахунок доходів, з яких не сплачено або сплачено не в повному обсязі податки і збори відповідно до Податкового кодексу України, «переводяться» у грошові кошти із наступним придбанням зазначених державних облігацій у періоді з 01 вересня 2021 року до 31 серпня 2022 року до подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації.

Як альтернативу платник податків може обрати ставку 3% із сплатою податкового зобов’язання, визначеного з номінальної вартості таких облігацій, трьома рівними частинами щорічно.