Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо надання роз’яснення з питання визначення дати початку складання податкових накладних з зазначенням у другій частині порядкового номера такої податкової накладної код "2"

, опубліковано 31 березня 2017 о 09:55

Відповідно до п. 201.2 ст. 201 ПКУ форма та порядок заповнення податкової накладної затверджуються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику.

Форма податкової накладної та Порядок заповнення податкової накладної затверджені наказом Міністерства фінансів України від 31.12.2015 №1307, із змінами та доповненнями (Далі – Порядок №1307).

 Порядком № 1307 передбачено, що податкова накладна та додатки до неї складаються в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, електронного підпису уповноваженої платником особи.     Відповідно до п. 6 Порядку № 1307 встановлений порядок заповнення порядкового номеру податкової накладної.

Порядковий номер податкової накладної містить лише цифрові значення (не повинен містити літер чи інших символів) та складається з двох частин:

у першій частині (до знака дробу) проставляється порядковий номер;

у другій частині (після знака дробу) проставляється код, що передбачає здійснення операцій за видами діяльності, визначеними в пункті 161.3 статті 161 Закону України "Про державну підтримку сільського господарства України", або код, що передбачає складання податкової накладної оператором інвестору за багатосторонньою угодою про розподіл продукції.

У першій частині порядкового номера податкової накладної зазначається цифровий номер, який відповідає послідовному номеру складеної платником податкової накладної протягом певного періоду.

Облік (нумерація) складених податкових накладних ведеться платником податку на додану вартість у довільних формі та порядку.

Не допускається складання платником податку на додану вартість за однією датою податкових накладних з однаковим порядковим номером.

Порядковий номер податкової накладної не може починатись на "0".

Платники податку на додану вартість, включені до Реєстру отримувачів бюджетної дотації, у разі здійснення операцій з постачання власновироблених товарів, отриманих за результатами видів діяльності, визначених пунктом 161.3 статті 161 Закону України "Про державну підтримку сільського господарства України", складають окремі податкові накладні та зазначають у другій частині порядкового номера такої податкової накладної код "2".

У разі складання оператором інвестору в межах виконання багатосторонньої угоди про розподіл продукції податкової накладної відповідно до підпункту "а" пункту 337.4 статті 337 розділу XVIII ПКУ у другій частині порядкового номера такої податкової накладної зазначається код "5".

У клітинках порядкового номера податкової накладної, що не заповнюються, нулі, прочерки та інші знаки чи символи не проставляються.

Таким чином, у разі здійснення операцій з постачання власновироблених товарів, отриманих за результатами видів діяльності, визначених пунктом 161.3 статті 161 Закону України "Про державну підтримку сільського господарства України", право складати окремі податкові накладні та зазначати у другій частині порядкового номера такої податкової накладної код "2" виникає не раніше дати включення підприємства - платника податку на додану вартість до Реєстру отримувачів бюджетної дотації у порядку, встановленому Постановою Кабінету міністрів України від 21.02.2017 №179.

У Вашому випадку, ПрАТ «______________» включений до  Реєстру отримувачів бюджетної дотації  28.03.2017 року та з вказаної дати отримав право складати окремі податкові накладні та зазначати у другій частині порядкового номера такої податкової накладної код "2".

Згідно із статтею 52 Кодексу податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.