Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Головним управлінням ДФС у Донецькій області … розглянуто Ваше звернення … щодо відшкодування витрат за податковою знижкою. З питань, зазначених у зверненні, повідомляємо наступне.

, опубліковано 04 липня 2016 о 16:57

Головним управлінням ДФС у Донецькій області … розглянуто Ваше звернення …  щодо відшкодування витрат за податковою знижкою. З питань, зазначених у зверненні, повідомляємо наступне.

Відповідно до ст. 166 Податкового кодексу України (далі – Кодекс)  платник податку має право на податкову знижку за наслідками звітного податкового року. Підстави для нарахування податкової знижки із зазначенням конкретних сум відображаються платником податку у річній податковій декларації, яка подається по 31 грудня включно наступного за звітним податкового року (пп. 166.1.2 п. 166.1 ст. 166 Кодексу).

Згідно з пп. 166.3.3 п. 166.3 ст. 166 Кодексу, платник податку має право включити до податкової знижки у зменшення оподатковуваного доходу платника податку за наслідками звітного податкового року, визначеного з урахуванням положень п. 164.6 ст. 164 Кодексу, фактично здійснені ним протягом звітного податкового року витрати у вигляді суми коштів, сплачених платником податку на користь закладів освіти для компенсації вартості здобуття середньої професійної або вищої освіти такого платника податку та/або члена його сім'ї першого ступеня споріднення, який не одержує заробітної плати. Така сума не може перевищувати розміру місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 гривень, в розрахунку на кожну особу, яка навчається, за кожний повний або неповний місяць навчання протягом звітного податкового року (протягом 2015 року – 1710 грн. на місяць).

Водночас відповідно до п. 176.1 ст. 176 Кодексу, платники податку зобов'язані на вимогу контролюючого органу та в межах його повноважень, визначених законодавством, пред'являти документи і відомості, пов'язані з виникненням доходу або права на отримання податкової знижки, обчисленням і сплатою податку, та підтверджувати необхідними документами достовірність відомостей, зазначених у податковій декларації з цього податку.

Що стосується права на податкову знижку внутрішньо переміщеної особи, то слід враховувати наступне.

Відповідно до п.13  наказу Міністерства Фінансів України від 15.12.2015 № 1146  «Про затвердження Порядку взаємодії територіальних органів Державної фіскальної служби України, місцевих фінансових органів та територіальних органів Державної казначейської служби України у процесі повернення платникам податків помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов’язань»  повернення надміру утриманої (сплаченої) суми податку на доходи фізичних осіб на поточний рахунок   платника податку здійснюється органами Казначейства на підставі висновку, поданого органом ДФС до відповідного органу Казначейства, не пізніше ніж за п’ять робочих днів до закінчення шістдесятиденного строку від дня отримання органами ДФС податкової декларації.

 Відповідний  місцевий фінансовий орган  протягом двох робочих днів здійснює погоджує отримані висновки шляхом засвідчення підписом керівника місцевого фінансового органу, засвідченим печаткою, та повертає їх згідно з Реєстром висновків за платежами, належними місцевим бюджетам, та платежами, які підлягають розподілу між державним та місцевими бюджетами, відповідному органу  ДФС.

На теперішній час відповідний фінансовий орган міста Д. знаходиться на території, на якій органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження.

У разі припинення діяльності відповідних місцевих фінансових органів адміністративно-територіальних одиниць, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють своїх повноважень, орган ДФС передає висновки згідно з реєстром висновків за платежами, належним місцевим бюджетам, та платежами, які підлягають розподілу між державним та місцевими бюджетами, для погодження відповідному органу, визначеному відповідно до частини першої статті 672 глави 11 розділу III Бюджетного кодексу України.

Однак, на теперішній час  вищезазначені  відповідні органи рішенням Кабінету Міністрів України не визначені, що унеможливлює провести повернення коштів у разі подання Вами декларації за містом постійної реєстрації …

У зв’язку з вищевикладеним та з метою недопущення порушення Ваших прав, як платника податку, вважаємо за доцільне звернутись до відповідного контролюючого органу ДФС за адресою Вашої тимчасової реєстрації.

Для цього у зв'язку з переміщенням з району проведення антитерористичної операції Ви зобов'язані подати до контролюючого органу за місцем тимчасової реєстрації відомості про зміну даних шляхом подання Заяви за формою № 5ДР.

Внутрішньо переміщені особи у разі звернення до контролюючих органів для реєстрації у Державному реєстрі, отримання документа, що засвідчує реєстрацію фізичної особи у Державному реєстрі (Картки платника податків), при поданні відповідних заяв про реєстрацію та/або внесення змін до Державного реєстру (ф. № 1ДР, № 5ДР, № 1П, № 5ДРП) та заяв на отримання відомостей про джерела доходів / доходи з Державного реєстру (далі - Заява) повинні пред'являти:

- документ, що посвідчує особу (відповідно до пункту 6 розділу I Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків, затвердженим наказом Міністерства доходів і зборів України від 10.12.2013 № 779 та зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 26.12.2013 № 2211/24743);

- довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи (відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 01 жовтня 2014 року N 509 "Про затвердження Порядку оформлення і видачі довідки про взяття на облік особи, яка переміщується з тимчасово окупованої території України або району проведення антитерористичної операції") (далі - Довідка).

Довідка є документом, який підтверджує факт внутрішнього переміщення і взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

Таким чином, в разі наявності повного пакету документів відповідно до п. 176.1 ст. 176 Кодексу та відповідної довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи суми коштів, сплачені платником податку на користь закладів освіти для компенсації вартості навчання такого платника податку, при додержанні всіх норм ст. 166 Кодексу, можуть прийматися у розрахунок податкової знижки такого платника податку за звітний рік до відповідного контролюючого органу ДФС за адресою тимчасової реєстрації (відповідно - Довідки).