Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Головним управлінням ДФС у Донецькій області … розглянуто Ваше звернення … щодо оподаткування пенсії. З питань, зазначених у зверненні, повідомляємо наступне.

, опубліковано 04 липня 2016 о 16:56

Головним управлінням ДФС у Донецькій області … розглянуто Ваше звернення …  щодо оподаткування пенсії. З питань, зазначених у зверненні, повідомляємо наступне.

Відповідно до абзацу першого пп. 164.2.19 п. 164.2 ст. 164 Податкового кодексу України (далі - Кодекс) до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу включаються суми пенсій (включаючи суму їх індексації, нараховану відповідно до закону) або щомісячного довічного грошового утримання, отримуваних платником податку з Пенсійного фонду України чи бюджету згідно із законом, якщо їх розмір перевищує три розміри мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року, - у частині такого перевищення, а також пенсій з іноземних джерел, якщо згідно з міжнародними договорами, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, такі пенсії підлягають оподаткуванню чи не оподатковуються в країні їх виплати.

            Разом з тим слід зазначити, що Законом України від 2 червня 2016 року № 1411-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування пенсій» (далі – Закон № 1411) передбачено, що до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу включаються суми пенсій (включаючи суму їх індексації, нараховану відповідно до закону) або щомісячного довічного грошового утримання, отримуваних платником податку з Пенсійного фонду України чи бюджету згідно із законом, якщо їх розмір перевищує десять розмірів прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (у розрахунку на місяць), встановленого на 1 січня звітного податкового року, - у частині такого перевищення, а також пенсій з іноземних джерел, якщо згідно з міжнародними договорами, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, такі пенсії підлягають оподаткуванню чи не оподатковуються в країні їх виплати (абзац перший пп. 164.2.19 п. 164.2 ст. 164 Кодексу).

            Оскільки ст. 7 Закону України від 25.12.2015 № 928 «Про Державний бюджет України на 2016 рік» прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, (у розрахунку на місяць) станом на 01.01.2016 р. встановлено у розмірі 1 074 грн., то вищезазначена норма щодо оподаткування пенсії застосовується у разі, якщо її розмір перевищує 10 740 грн.

            Крім того, Законом № 1411 передбачається збільшення ставки податку на доходи фізичних осіб при оподаткуванні вказаних розмірів пенсій – з 15% на 18%.

            Щодо дати набрання чинності зазначених змін, то відповідно до розділу ІІ «Прикінцеві положення» Закону № 1411 даний Закон набирає чинності з першого числа місяця, наступного за місяцем його опублікування.

            Таким чином, зміни в оподаткуванні пенсій набрали чинності з 01.07.2016, оскільки Закон № 1411 було опубліковано в газеті «Голос України»  14.06.2016 № 109.