Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Платники єдиного податку при розрахунках зі споживачами мають застосовувати касові апарати

опубліковано 22 липня 2024 о 13:13

Добропільська ДПІ Головного управління ДПС у Донецькій області нагадують, що підприємці – платники єдиного податку, які обрали другу, третю чи четверту групу, при здійснення готівкових розрахунків повинні застосовувати реєстратори розрахункових операцій (далі – РРО). Не застосовують РРО (касові апарати) підприємці першої групи спрощеної системи оподаткування. 

Платники податків при розрахунках зі споживачами поряд з традиційними РРО можуть застосовувати програмні РРО (далі – ПРРО) – сучасний аналог класичного РРО. 

Перевагами ПРРО є швидка реєстрація каси – в електронному вигляді подається лише одна форма 1-ПРРО, автоматичне формування Z-звіту та його реєстрація в ДПС та реєстрація чеків безпосередньо в ДПС, без інформаційного еквайра. ПРРО автоматично оновлюється та не потребує сервісного обслуговування. 

Нагадаємо, податкова служба пропонує безкоштовне програмне забезпечення ПРРО, яке можна встановити на комп'ютер, ноутбук, смартфон та будь-які інші гаджети, що працюють на платформах WEB, Android, iOS та Windows. Докладно про їх функціонал: https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/prezentatsiyni-materiali/681168.html.

Розпочати роботу з ПРРО доволі просто. Насамперед, платнику необхідно отримати електронний підпис та зареєструвати пункт продажу в Електронному кабінеті, тобто створити і надіслати он-лайн форму 20-ОПП. 

Наступний крок - обрати безкоштовний ПРРО від ДПС або платний – від комерційних фірм та зареєструвати в податковій службі. Для реєстрації програмного РРО суб’єкт господарювання або його представник подає до контролюючого органу заяву за формою № 1-ПРРО. У відповідь на надіслану форму №1-ПРРО надійде квитанція з фіскальним номером, під яким податкова зареєструвала ПРРО (віртуальну касу). Далі потрібно завантажити файл ПРРО і встановити його на планшет, смартфон чи комп'ютер, які будуть виконувати роль каси в пункті продажу.