Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

На семінарі в Никольській ДПІ – про одноразове (спеціальне) добровільне декларування активів фізичних осіб та Електронні сервіси податкової служби

, опубліковано 19 жовтня 2021 о 14:30

Нікольською державною податковою інспекцією Головного управління  ДПС у Донецькій області проведено черговий онлайн-семінар для платників податків. Тема  семінару: «Одноразове (спеціальне) добровільне декларування активів фізичних осіб» та «Електронні сервіси податкової служби». Учасниками семінару стали фізичні особи – громадяни, фізичні особи – підприємці, юридичні особи.

Податківці нагадали, що Законом України від 15 червня 2021 року №1539 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету» врегульовано особливості застосування одноразового (спеціального) добровільного декларування активів фізичних осіб.

Одноразове (спеціальне) добровільне декларування - це особливий порядок добровільного декларування фізичною особою належних їй активів, розміщених на території України та/або за її межами, якщо такі активи фізичної особи були одержані (набуті) такою фізичною особою за рахунок доходів, що підлягали в момент їх нарахування (отримання) оподаткуванню в Україні та з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори відповідно до вимог законодавства з питань оподаткування та/або міжнародних договорів, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, та/або які не були задекларовані в порушення податкового та валютного законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, протягом будь-якого з податкових періодів, що мали місце до 1 січня 2021 року.

Одноразова (спеціальна) добровільна декларація подається виключно декларантом в електронній формі.

Одноразове (спеціальне) добровільне декларування проводиться з 1 вересня 2021 року до 1 вересня 2022 року та передбачає сплату збору.

Сплата збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування здійснюється декларантом протягом тридцяти календарних днів з дати подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації.

 

Після отримання від платника «звітної» / «нової звітної» / «уточнюючої» декларацій у приватній частині Електронного кабінету платнику буде направлено повідомлення щодо реквізитів для сплати сум за відповідною територію із зазначенням згенерованого QR-коду кодом платежу 11011100.

В Електронному кабінеті забезпечено автоматичне заповнення  платіжного доручення на підставі даних платника, інформації про бюджетні рахунки.

Подача одноразової (спеціальної) добровільної декларації є правом, а не обов’язком фізичної особи. Декларант звільняється від кримінальної, адміністративної та фінансової відповідальності у випадку декларування таких активів.

Слухачам нагадали, що з 01 жовтня п.р. почався звітний період подання до податкових органів податкової звітності за 3 квартал та 9-місяців 2021 року. Всі платники податків мають можливість без особистих візитів до контролюючих органів отримати необхідну інформацію, у тому числі довідки, консультації та вчасно подавати податкову звітність. Для цього на вебпорталі ДПС України забезпечено доступ до низки безкоштовних електронних сервісів. Впровадження інноваційних інформаційних технологій дає змогу зберегти дорогоцінний час для бізнесу та здійснити спілкування з податковою службою комфортно. Електронний кабінет – це найбільш популярний сервіс ДПС, який є захищеним, персоналізованим та безпечним електронним сервісом. Окремо зупинились на двох функціональних частинах Електронного кабінету: відкритій (загальнодоступна) та приватні (особистий кабінет). Також, вкотре нагадали про найпопулярніші сервіси податкової, крім Електронного кабінету, які можуть бути в нагоді всім платникам податків.

Нікольська ДПІ ГУ ДПС у Донецькій області запросила платників податків, громадян користуватись електронними сервісами, адже це зручно, швидко та значно економить час. Закликала максимально користуватись послугами ДПС дистанційно, усвідомити переваги такого формату спілкування з податковими органами, без особистих візитів до центрів обслуговування платників.