Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Бажаєш впевненості у покупці – вимагай фіскальний чек!

, опубліковано 28 січня 2022 о 14:27

Шановні платники! Головне управління ДПС у Донецькій області інформує, що фіскальний чек – це розрахунковий документ, який в обов’язковому порядку був пропущений через контрольно - касовий апарат та зафіксований в його захищеній пам’яті.

         Найбільш надійним розрахунковим документом, який ви можете одержати зі своєю покупкою є фіскальний чек. Головною особливістю фіскальних чеків є те, що вони в обов’язковому порядку зберігаються в пам’яті касового аппарату, саме для цього і служить захищений фіскальний блок в його складі.

         Отже, навіть, якщо продавець виявиться недоброчесним і не виявить бажання визнавати покупку товару саме у нього, йому буде дуже важко це зробити.

         Товарний чек (касовий чек або розрахункова квитанція) – це розрахунковий документ надрукований на контрольно - касовому апараті або заповнений вручну. Проте, якщо продавцем не внесені відомості про продаж до книги обліку операцій, подібний “чек” ні чим не відрізняється від звичайного папірця. Між іншим, подібні випадки є достатньо частими.

         Тобто, фіскальний чек є найбільш надійним розрахунковим документом.

         Звертаємо увагу, що такий чек друкується виключно на контрольно -касовому апараті.

         Зокрема, перевагами фіскального чеку для споживачів є:

  1. Наявність фіскального чека та гарантійного талону є підставою для включення в післяпродажне обслуговування товару, в роботу авторизованого сервісного центру. Якщо ж цього набору документів у покупця немає, далі виробник товару може відмовити в безкоштовному обслуговуванні техніки, грунтуючись на законодавстві України, і покупець не зможе компенсувати витрати за допомогою ресурсів виробника техніки.
  2. Якщо продавець не бажає видавати вам фіскальний чек – є дуже велика вірогідність того, що товар, яким він торгує, – контрабандний (або отриманий іншим незаконним шляхом). Це у найкращому випадку. А в гіршому – цей товар може бути контрафактним або, інакше кажучи, – підробленим.
  3. Наявність фіскального чеку є підтвердженням офіційного походження товару, що оберігає споживача від купівлі контрабандних та фальсифікованих товарів.
  4. Проводячи розрахунки з покупцями повз касу, продавець збагачує тільки власний гаманець, що сприяє тіньовому обігу готівки та нечесній конкуренції.
  5. Справжність фіскального чека завжди можна перевірити через сервіс ДПС, що знаходиться у відкритій частині «Електронного кабінету», доступ до якої здійснюється в режимі реального часу (24/7/365) без ідентифікації особи за наступним посиланням: https://cabinet.tax.gov.ua/cashregs/check

         Фіскальний чек – це гарантія сплати всіх податків з того чи іншого продажу, а це означає, що у держави буде можливість фінансувати всі важливі статті витрат, без яких люди не змогли би існувати або мати нормальне життя, а також фінансувати витрати на розвиток країни, без яких, країна не буде привабливою, як для громадян України, так і для іноземних інвесторів та туристів.  

         Дізнавайтеся про всі новації податкового законодавства на офіційній сторінці ГУ ДПС у Донецькій області у мережі Facebook.

Підписатися на Facebook 

fb.com/TaxUkraine

www.facebook.com/tax.donetsk

Підписатися на Telegram-канал

t.me/tax_gov_ua

Підписатися на YouTube

youtube.com/TaxUkraine

youtube.com/c/ДПСуДонецькійобласті

Спілкуйтеся з Податковою службою дистанційно і безпечно за допомогою сервісу «InfoTAX» t.me/infoTAXbot