Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

До якого контролюючого органу необхідно подавати податкову декларацію?

, опубліковано 19 квітня 2024 о 13:57

Волноваська ДПІ Головного управління ДПС у Донецькій області нагадує: кампанія декларування доходів за 2023 рік продовжується.

Прозвітувати про доходи, отримані протягом минулого року, громадяни та фізичні особи – підприємці мають у визначені законодавством строки.

Нагадаємо граничні строки подання податкової декларації про майновий стан і доходи (далі – Податкової декларації):

- до 01 травня року, наступного за звітним – для фізичних осіб – підприємців (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування), фізичних осіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність, та громадян;

        - до 31 грудня для громадян, які бажають скористуватись правом на податкову знижку.

Згідно з п.49.1 ст.49 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року №2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) Податкова декларація подається за звітний період до контролюючого органу, в якому перебуває на обліку платник податків у встановлені ПКУ строки, тобто за своєю податковою адресою.

Податкова адреса платника податків – фізичної особи у відповідності до п.45.1 ст.45 ПКУ – це місце її проживання, за яким вона береться на облік як платник податків у контролюючому органі.

Платник податків – фізична особа може мати одночасно не більше однієї податкової адреси.

Під час прийняття Податкової декларації уповноважена посадова особа контролюючого органу, в якому перебуває на обліку платник податків, перевіряє наявність та достовірність заповнення всіх обов’язкових реквізитів, передбачених пп. 48.3 та 48.4 ст.48 ПКУ. Інші показники, зазначені в Податковій декларації, до її прийняття перевірці не підлягають (п. 49.8 ст. 49 ПКУ).

Місце проживання платника податків  відповідно до п. 48.3 ст. 48 ПКУ є одним з обов’язкових реквізитів, які повинна містити декларація, тому  платник повинен зазначити в Податковій декларації актуальні дані про адресу місця проживання, за якою здійснюється листування з платником.

Фізичні особи – платники податків зобов’язані подавати контролюючим органам відомості про зміну даних, які вносяться до облікової картки протягом місяця з дня виникнення таких змін шляхом подання відповідної заяви за формою та у порядку, визначеними центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику (п 70.7 ст.70 ПКУ).

Відповідно до Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 29.09.2017 № 822 із змінами та доповненнями, фізичні особи – платники податків зобов’язані інформувати контролюючі органи про зміну даних шляхом подання заяви про внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків за формою № 5ДР (далі – Заява за ф.№ 5ДР).

У зв’язку з тимчасовою окупацією внаслідок збройної агресії Російської Федерації території України функціональні обов’язки з обслуговування платників податків – переселенців з тимчасово окупованих Російською Федерацією територій України, покладаються у межах компетенції на територіальні органи, які знаходяться на території, де органи державної влади здійснюють свої повноваження в повному обсязі.

Факт внутрішнього переміщення підтверджується довідкою про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, яка видається структурними підрозділами з питань соціального захисту населення відповідно до Порядку оформлення і видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01 жовтня 2014 року № 509 (із змінами та доповненнями).

При пред’явленні платником податків довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи до Заяви за ф. № 5ДР вноситься інформація щодо адреси реєстрації місця проживання відповідно паспортного документа особи, та адреса фактичного місця проживання/перебування – відповідно інформації, зазначеної в такій довідці. Таким чином, платник податків – внутрішньо переміщена особа, який подав до контролюючого органу за місцем фактичного проживання/перебування Заяву за ф. № 5ДР та пред’явив при цьому довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, то і Податкову декларацію подає до цього контролюючого органу.

У разі, якщо такі дії не здійснено, то Податкова декларація подається платником податку за адресою (місцезнаходженням) контролюючого органу, який переміщено з тимчасово окупованої території.

Звертаємо увагу, що з 01 січня 2024 року діє нова форма податкової декларації про майновий стан і доходи, у зв'язку із набранням чинності наказу Міністерства фінансів України від 28 серпня 2023 року N 467 «Про затвердження Змін до форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи», зареєстрованого в Мін'юсті 18 жовтня 2023 року за N 1817/40873.

Закликаємо громадян не зволікати та вчасно задекларувати свої доходи.