Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Сплачуєте внески до недержавного пенсійного фонду – скористайтеся податковою знижкою

, опубліковано 21 лютого 2022 о 15:58

            Участь у недержавному пенсійному фонді (далі – НПФ) є одним з  варіантів довгострокового накопичення коштів та фінансовим захистом у майбутньому.

       Кількість учасників НПФ поступово зростає, але тільки частина таких осіб проінформована про можливість за допомогою податкової знижки заощаджувати при сплаті добровільних пенсійних внесків. А у дійсності кожний вкладник-фізична особа НПФ, який працює, офіційно отримує заробітну плату та сплачує внески до НПФ з власних коштів, може повернути майже 18% від сплачених внесків у якості податкової знижки.

            Згідно з пунктом 14.1.170 статті 14 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), податкова знижка — це документально підтверджена сума витрат платника податку-резидента у зв'язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів-фізичних або юридичних осіб протягом звітного року.

                          Саме на цю суму дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за підсумками звітного року у вигляді заробітної плати, у випадках, визначених ПКУ.

           Пунктом 166.3.5 статті 166 ПКУ передбачено, що  платник податку на доходи фізичних осіб має право включити до складу податкової знижки, зокрема, наступні витрати, понесені протягом звітного року:

            - суму витрат на сплату пенсійних внесків, сплачених платником податку за пенсійним контрактом із недержавним пенсійним фондом, але не більше, ніж сума, визначена в абзаці першому пп. 169.4.1 п. 169.4 ст. 169 ПКУ;

           -  суму витрат на сплату пенсійних внесків за пенсійним контрактом із недержавним пенсійним фондом на користь члена сім’ї першого ступеня споріднення – 50 відсотків суми, визначеної в абзаці першому підпункту 169.4.1 пункту 169.4 статті 169 ПКУ в розрахунку на кожного застрахованого члена сім'ї.

            Для отримання податкової знижки крім основних документів (копія паспорта та індивідуального податкового номеру, довідка про доходи і податкова декларація), до контролюючого органу, в якому перебуває на обліку платник податку на доходи фізичних осіб, потрібно також подати копії документів, які підтверджують сплату пенсійних внесків (пенсійний контракт, платіжні документи тощо).

          Дізнавайтеся про всі новації податкового законодавства на офіційній сторінці ГУ ДПС у Донецькій області у мережі Facebook.

 Підписатися на Facebook 

 fb.com/TaxUkraine

 www.facebook.com/tax.donetsk

 Підписатися на Telegram-канал

 t.me/tax_gov_ua

 Підписатися на YouTube

 youtube.com/TaxUkraine

 youtube.com/c/ДПСуДонецькійобласті

 Спілкуйтеся з Податковою службою дистанційно і безпечно за допомогою сервісу «InfoTAX» t.me/infoTAXbot