Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Обрання або перехід на спрощену систему оподаткування

, опубліковано 19 квітня 2024 о 15:07

На запитання, щодо обрання або переходу на спрощену систему оподаткування відповідала фахівець Мирноградської ДПІ під час чергової «гарячої лінії». В ході телефонної розмови посадовець довела до відома платників порядок державної реєстрації ФОП, вибір системи оподаткування, умови перебування платників  на  І - ІV групі єдиного податку,

Під час спілкування податківець означила, що зареєстровані в установленому порядку фізичні особи – підприємці (ФОП), які до закінчення місяця, в якому відбулася державна реєстрація, подали заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для першої або другої групи, вважаються платниками єдиного податку з першого числа місяця, наступного за місяцем, у якому відбулася державна реєстрація.

Суб'єкти господарювання (новостворені), які протягом 10 днів з дня державної реєстрації подали заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для третьої групи, яка не передбачає сплату податку на додану вартість, вважаються платниками єдиного податку з дня їх державної реєстрації.

Суб’єкт господарювання, який є платником інших податків і зборів може перейти на спрощену систему оподаткування шляхом подання заяви до контролюючого органу не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу.

Такий перехід на спрощену систему оподаткування суб’єкт господарювання може здійснити один раз протягом календарного року.

Перехід на спрощену систему оподаткування суб’єкта господарювання який є платником інших податків і зборів може бути здійснений за умови, якщо протягом календарного року, що передує періоду переходу на спрощену систему оподаткування, суб’єктом господарювання дотримано вимоги, встановлені в п. 291.4 ст. 291 Податкового кодексу України.

Звернула увагу на те, що Заяву подають за вибором платника податків, якщо інше не передбачено ПКУ, в один із таких способів:

1) особисто платником податків або уповноваженою на це особою;

2) надсилають поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;

3) засобами електронного зв'язку в електронній формі;

4) державному реєстратору під час державної реєстрації створення юрособи або державної реєстрації ФОП.

Разом з цим зауважила, що Подання Заяви можливо через Електронний кабінет. Роботу в приватній частині Електронного кабінету здійснюють із використанням кваліфікованого електронного підпису, отриманого в будь-якого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг.

Довела до відома, що  зміни мінімальної заробітної плати впливають на граничні розміри доходів для платників першої, другої та третьої груп, на розмір єдиного соціального внеску, а також на суми єдиного податку для платників першої та другої груп.

 

Проінформовано про ліміти обсягу доходу, які дозволяють підприємцям перебувати на обраній ним групі та ставки єдиного податку. Ліміти обсягу для ФОП:

  • перша група –1 185 700 грн;
  • друга група –5 921 400 грн;
  • третя група –8 285 700 грн.

 

Ставки єдиного податку:

  • перша група –302,80 грн. (10% від прожиткового мінімуму);
  • друга група –1420 грн.(20% від мінімальної зарплати);
  • третя група –3% від доходів для платників ПДВ,
  • 5% від суми доходів для неплатників ПДВ.

 

Розмір ЄСВ з 01.04.2024:

  • 22% від МЗП- 1760 грн. за місяць.

 

Умови, відповідно до яких ФОП не можуть бути платниками єдиного податку першої – третьої груп, зазначені у п. 291.5 ст. 291 ПКУ. 

Крім того, акцентовано увагу на необхідності використання РРО або ПРРО платникам єдиного податку ІІ-ІV групи, застосування платіжних терміналів,  належне оформлення трудових відносин з найманими працівниками, тощо.

Право не застосовувати касові апарати мають лише платники єдиного податку, які обрали першу групу оподаткування та суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахунки виключно в безготівковій формі.

Також платники податків мають можливість звернутись до Контакт-центру ДПС (0800501007) щоб здійснити попередній запис до ЦОП, та визначити зручні дати і час візиту.