Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Особливості декларування доходів, отриманих у 2023 році

, опубліковано 28 березня 2024 о 15:41

У ЦОП Покровської ДПІ ГУ ДПС у Донецькій області за участі старшого державного інспектора Альони Піхур відбувся тренінг з платниками на тему «Декларування доходів громадян, отриманих у 2023 році».

Інспектор звернула увагу присутніх на обов’язок громадян, які отримували неоподатковані доходи, подати декларацію про майновий стан і доходи до 1 травня 2024 року, а також наголосила які доходи підлягають обов’язковому декларуванню.

Крім того, зазначила, що для декларування доходів, отриманих у 2023 році, потрібно подати нову форму податкової декларації про майновий стан і доходи, яку затверджено наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 № 859 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 28.08.2023 № 467 «Про затвердження змін до форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи»).

Податківець роз’яснила порядок подання податкової декларації про майновий стан і доходи та надала консультації щодо її заповнення, акцентуючи увагу на зручності використання електронних сервісів ДПС України «Електронний кабінет» та безкоштовного мобільного застосунку «Моя податкова». За допомогою цих сервісів можна заповнити декларацію та надіслати її до контролюючого органу в електронному вигляді. Платників проінформовано щодо переваг використання електронного підпису для роботи в електронних сервісах ДПС для подання податкової декларації про майновий стан і доходи.

На завершення зустрічі Альона Піхур розповіла як скористатися правом на податкову знижку за понесеними у 2023 році витратами за навчання, сплату відсотків за іпотечним кредитом та, зокрема, для внутрішньопереміщених осіб за витратами на оренду житла.